Megható családegyesítésnek lehettek tanúi múlt kedden a Ben-Gurion repülőtéren tartózkodók: egy évtizednyi várakozás után Dél-Szudán utolsó zsidó családja, a 22 éves Suzi Makorel és három gyermeke Izraelbe érkezett, és az ország állampolgárává vált. A repülőtéren Suzi rég nem látott édesanyja várta őket.

Az akciót egy egyszerű izraeli polgár, a Siló közelében fekvő És Kodes településen élő Áháron Cuf szervezte, aki három évvel ezelőtt hallott először a szétszakított család viszontagságairól. Suzi édesanyja mesélte neki, hogy harminc éve ők is gyalogszerrel indultak útnak Etiópiából az Ígéret Földjére. Az Izraelbe menetelő 14 000 etióp zsidó közül 4000-en meghaltak az út során, és sokan eltűntek. Egyikük, az akkor 14 éves lány, Tuwavich Berko börtönbe került, ahol egy helyi férfinak adták el feleségnek. Két lánya született, de ahogy elérték a 12 éves kort, őket is áruba bocsájtották.

“Nagyon megérintett a történet. Úgy éreztem, hogy ha én nem segítek ezen a családon, senki más sem fog” – mondta Cuf, aki felkutatta a lányokat. Kiderült, hogy már mindegyiküknek gyerekei születettek, a férjüktől elváltak és Dél-Szudán egymástól távoli vidékein élnek.

2018 végén a családtagok Etiópiában találkozhattak. “Tíz év elteltével végre ismét láthatták egymást” – emlékezett vissza Cuf.

Ezt követően a nagymama és Suzi Szudánban ragadt nővére Izraelbe utazott, Suzi pedig visszatért Dél-Szudánba, hogy magával vigye a gyerekeit.

“Suzi nővére és a gyermekei már áprilisban Izraelbe költöztek és nálunk laktak. Ekkor már azon dolgoztunk, hogy Suzi és a gyermekei is alijázhassanak. Június végéig sikerült eleget tennünk a dél-szudáni Belügyminisztérium összes elvárásának, és a nagykövetek segítségével sikerült a családot Etiópiába juttatni. Ott további negyven napig várakoztak, mert Suzi maláriás lett” – mondta Cuf. Ezt követően Binjámin megye első embere, Jiszráel Ganz, és Árje Deri belügyminiszter közbenjárásával a család megkapta az izraeli bevándorlási engedélyt, és Izrael-barát afrikai keresztények segítségével végre Izraelbe utazhattak. A család egy új bevándorlóknak fenntartott befogadási központban kezdte meg izraeli életét.

“Nagyon nehéz útjuk volt. Nyolc napon át utaztak, míg végre, Uganda és Kenya érintésével, Dél-Szudánból eljutottak Etiópiába. Olyan országokon kellett átutazniuk, ahol nincsenek személyi iratok és rendkívül nehézkes a kommunikáció. Másfél évnyi megfeszített munka után végre célba értünk és elérkezett a várva-várt pillanat. Nem bírtuk ki sírás nélkül” – mondta Cuf, aki saját maga fizette ki az összesen 120 000 sékeles (9.6 millió Ft) akció egyharmadát.

zsido.com

Forrás: unitedwithisrael.org