1400 dolláros összeget fizet a Lufthansa annak a zsidó férfinak, aki 14 órán keresztül volt kénytelen evés nélkül utazni, noha a jegyvásárlással kifizette a szolgáltatást.

„Erkölcsi kár” okozása miatt kötelezték kárpótlás kifizetésére a német Lufthansa légitársaságot hétfőn, amiért egy utas étel nélkül maradt a Sao Paolo és Zürich között közlekedő járatukon 2012-ben – írta a Jewish Telegraphic Agency. Isaac Kopfler kóser étel iránti igényét már a jegyvásárláskor jelezte, és ki is fizette annak árát, mégis éhen maradt a 14 órás út során. A férfi 5000 dolláros kártérítési igénnyel pert indított a történtek után.

„Az utasnak joga van megkapni azt, amiért fizetett. (…) A légitársaság állításával ellentétben a kóser étel hiánya nem egy mellékes dolog” – fogalmazott a sao paoloi bíróság, mely döntésében hangsúlyozta, hogy a kóser étel „nagy jelentőséggel bír és vallási elveken alapszik”.

A Lufthansa levelében bocsánatot kért a történtekért, és ígéretet tett a fizetési kötelezettség teljesítésére. A vállalat beszámolója szerint a Lufthansa Grouphoz tartozó Swiss Air járatán történt a „technikai hiba”. A kóser ételt állítólag nem vitték fel a fedélzetre, ezért nem tudták felszolgálni az utas számára, akinek a bírságon túl készek további, mérföld-alapon számított kompenzációt fizetni.

zsido.com

 

Kép forrása: JTA