Izrael élesen bírálta az ENSZ kulturális és tudományos szervezetét, az UNESCO-t, amiért egyoldalú állásfoglalást tett közzé Jeruzsálem óvárosával kapcsolatban. A nemzetközi szervezet figyelmen kívül hagyja a történelmi kapcsolatot a zsidó nép és ősi fővárosuk között – mondják Izraelben.

A szervezet alá tartozó Világörökség Bizottság Bonn-ban tartott összejövetelének állásfoglalásai közül Izrael kifogásolja azt, amelyik szerint illegális ásatásokat folytatnának az Óvárosban, és ezek kárt tehetnek a Templomhegyen. Azzal az állítással sem értenek egyet, hogy akadályoznák a területen a helyreállítási munkákat. A Világörökség Bizottság úgy látja, árt az Óváros egységes látképének az új jeruzsálemi villamosvonal építése, Izrael ezt a véleményt szintén kétkedéssel fogadta, akárcsak a többi hasonló észrevételt.

Az izraeli külügy vezető illetékese közleményében azt írta, hogy a nemzetközi szervezet állásfoglalása nem csak a zsidók kapcsolatát kezeli mellékesként Jeruzsálemmel, de ugyanígy figyelmen kívül hagyja a keresztény kötődéseket is, és a Templomhegyet kizárólag muzulmán szent helyként kezeli. Dore Gold közölte: „A tény az, hogy a zsidóság kötődése Jeruzsálemhez az ókortól napjainkig fennmaradt, a zsidó nép a XIX. század közepére újra többségbe került Jeruzsálemben. Az ősi zsinagógákat lerombolták és megszentségtelenítették 1948-ban az inváziós seregek, amelyek etnikai tisztogatást hajtottak végre az óvárosban, megszüntetve a zsidóság jelenlétét” – írja cikkében a jpost.com

Dore Gold hangsúlyozta, hogy Izrael megvédte a vallásszabadságot a térségen végigsöprő intolerancia ellen. Az izraeli külügyi illetékes arra is emlékeztetett, hogy a területet szisztematikusan rombolták a dzsihádista erők, akárcsak az Iszlám Állam Szíriában és Irakban, az UNESCO pedig teljesen hamis állításokat tesz az izraeli régészeti gyakorlattal kapcsolatban, amik köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.

Kép: jpost.com

Megszakítás