Az Izraeli Védelmi Erők (Cáhál) történetének egyik legkülönösebb története a német Ulrich Schnaft esete, aki, miután az SS kötelékében harcolt a második világháborúban, zsidónak adta ki magát, Izraelbe vándorolt, belépett a hadseregbe, majd egyiptomi kémnek állt.

Gavriel Weissman hosszadalmas utazás után 1949-ben érkezett a zsidó államba. Németországból Marseille-be ment, majd – még Izrael Állam kikiáltása előtt – egy illegális zsidó bevándorlókat szállító hajóra szállt. A brit haditengerészet elfogta a hajót és Ciprusra irányította. Utasait több mint egy évig fogolytáborban tartották, majd engedélyezték belépésüket Izraelbe. Miután partot ért Haifában, szinte azonnal besorozták a függetlenségi háborút vívó izraeli hadseregbe. Hamarosan egységparancsnoki, majd tiszti kurzusra küldték és alhadnagyi rangot kapott. Ezt követően a páncélosoknál szolgált.

Az ígéretes katonai karrier 1952-ben szakadt félbe, miután részegen olyan fényképeket mutatott társainak, melyeken SS egyenruhában feszített. Azt is elárulta, hogy hamis névvel érkezett az országba. A nyomozás kiderítette, hogy a valódi neve Ulrich Schnaft, 1923-ban született Németországban, a háború alatt pedig az olasz és az orosz fronton harcolt a német hadsereg kötelékében. Leszerelését követően szobát bérelt, ahol megismerkedett egy zsidó férfival. Tőle tudta meg, hogy egy amerikai segélyszervezet pénzt és élelmet osztogat a zsidó túlélők között. Mivel szűkében volt mindennek, elhatározta, hogy zsidónak adja ki magát, Izraelbe utazik, s majd onnan folytatja tovább útját.

Miután fényt derült a csalásra, Schnaftot azonnal elbocsájtották a Cáháltól, ám ő Izraelben maradt. Egy Németországból bevándorolt zsidó családnál bérelt szobát, és alkalmi munkákból élt. Hamarosan szoros kapcsolatot alakított ki a ház asszonyával, és azt tervelték ki, hogy együtt visszatérnek Németországba. Ez azonban nem volt lehetséges, mert abban az időben Izrael nem engedte, hogy állampolgárai Németországba utazzanak. Schnaft ezen annyira felháborodott, hogy felajánlotta szolgálatait az egyiptomi titkosszolgálatnak. Kairóba utazott és érzékeny információkat szolgáltatott ki az izraeli hadseregről a zsidó állam legádázabb ellenségének.

Az izraeli titkosszolgálat regényes módon fogta el a kémet, ennek részleteit csak évekkel az akció lebonyolítása után tették közzé. A Moszad ügynökei Németországban bukkantak Schnaft nyomára, a megcsalt férj egyik levelének segítségével. Az egyik ügynök iraki kémnek adta ki magát, és meggyőzte a férfit, hogy térjen vissza Izraelbe és dolgozzon neki. Schnaft belegyezett, ám mihelyt Izraelben kiszállt a repülőgépből, azonnal letartóztatták. A bíróság hét év szabadságvesztésre ítélte, ebből öt évet töltött rácsok mögött.

Szabadulása után Schnaftot kiutasították Izraelből és ismét Németországban telepedett le. További sorsa ismeretlen, bár egyes források azt állítják, hogy később evangélikus lelkész lett, és Izrael támogatására buzdította híveit.

Forrás: NLI

zsido.com