A Siratófal első rabbija, Jicchák Ávigdor Orenstein rabbi és mások által írt leveleket találtak a jeruzsálemi Óvárosban, melyek betekintést engednek az arab ostrom alatt álló zsidónegyed lakóinak megpróbáltatásaiba.

A leveleket a Kedem Aukciósház kezeli, melynek munkatársa, Meron Eren így nyilatkozott: “Ez a három levél életre kelti az ostromlott Óvárost, annak minden belső küzdelmével együtt, és bizonyítja azok hősiességét, akik úgy döntöttek, hogy a körbezárt Óvárosban maradnak, és harcolnak érte.

6857693099092490535no

A leveleket három hónappal a brit hadsereg kivonulása, illetve a jordán megszállás kezdete előtt írták. Az egyik levél segítségkérés, melyet a Siratófal rabbija írt az akkori főrabbinak, Jicchák Herzognak. Három más neves bölcs is aláírta a levelet: Jiszráel Mintzberg, Sálom Ázuláj és Ben-Cion Cházán rabbik.

Többek között ez áll a levélben: “Könyörüljetek meg a férfiakon, asszonyokon és gyermekeken, és tegyetek meg mindent, nehogy itt pusztuljunk, Isten ments. Az Óváros lakosainak élete súlyos veszélyben van. A brit erők a zsidónegyedet lőtték múlt éjjel, és megsérült a zsinagóga is.” Orenstein rabbi a jordán aknatűz áldozata lett az angolok távozását követően.

A Siratófal 1948 előtt
A Siratófal 1948 előtt
A Siratófal első rabbiját, Jicchák Ávigdor Orensteint 1930-ban nevezték ki. Miután megkezdődött az Óváros ostroma, éppen Jeruzsálem másik negyedében tartózkodott, de a hír hallatán rögtön hazatért. Amikor megkérdezték, hogy miért teszi ki magát ekkora veszélynek, így felelt: “Ha valakinek az a sorsa, hogy életét áldozza az ősi Jeruzsálemért és a város szent helyeiért, akkor ezt én mindenki másnál inkább vállalom.”

Jichák Ávigdor Orenstein rabbi
Jichák Ávigdor Orenstein rabbi
Orenstein rabbi és felesége 1948. május 23-án, egy tüzérségi támadás során vesztette életét. Az említett levelet három hónappal halála előtt írta.

Az aukciós ház birtokába került második levelet Jiszráel Mintzberg rabbi írta 1948. februárjában, szintén Herzog főrabbi számára. Ez a levél is a város szorongatott helyzetét ecseteli: “Újabb keserű nap a szent város lakói számára. A katonák ismét tombolni kezdtek, és az emberekre lövöldöztek. Órákon keresztül ágyúztak és aknákat lőttek ránk, több ház romba dőlt.”

Ráv Jiszráel Mintzberg
Ráv Jiszráel Mintzberg
A harmadik levelet a Bétár mozgalom 25 fiatalja írta. A jeruzsálemi vallási tanácstól kértek segítséget a közelgő peszáchra való felkészüléshez.

Három hónappal a levelek születése után, 1948. május 13-án a brit csapatok elhagyták az Óvárost. Három nappal később az arabok támadásba lendültek, és elfoglalták a zsidó közösség védelmét ellátó Hágáná állásait. Négy napra rá a jordán hadsereg vonult be a városba és május 28-án a zsidó negyed megadta magát.

A Siratófal visszafoglalása 1967-ben
A Siratófal visszafoglalása 1967-ben
A zsidó lakosokat kiűzték az Óvárosból, lakónegyedüket feldúlták és a központi Churva zsinagógát felrobbantották. A zsidók csak 1967-ben, a Hatnapos Háborút követően térhettek vissza a felszabadított Óvárosba.

Forrás: ynet