Az osztrák belügyminisztérium évtizedek óta havi 5000 euró nagyságú összeget fizet a ház tulajdonosának, aki nem hajlandó megakadályozni, hogy a ház időnként náci kultuszhelyként működjön.

Régóta fennálló konfliktusnak vetnének véget az osztrák kormány tagjai, akik kedden új törvényt alkottak annak érdekében, hogy átvehessék Adolf Hitler szülőháza fölötti tulajdonjogot. A törvényjavaslat hamarosan az osztrák parlament elé kerül – írja a Jerusalem Post.

Az egykori német diktátor születése után három évig élt családjával a braunaui házban, amely náci kultuszhellyé vált napjainkra. Az épületet 1972 óta egy nyugdíjas nőtől bérli az osztrák belügyminisztérium közel havi 4800 euróért cserében, a tulajdonos ugyanis nem volt hajlandó eladni a házat.

„A döntés azért vált szükségessé, mert a Köztársaság szeretné megakadályozni, hogy a ház a neonácik ‘kultuszhelyévé’ váljon, ahogy az rendszeresen megtörtént a múltban” – nyilatkozott Wolfgang Sobotka belügyminiszter. „Szeretném, ha le lenne rombolva a ház” – tette hozzá. Az épület végleges sorsáról egy 12 fős, politikusokból, tudósokból és civilekből álló tanács fog dönteni.

A házban sokáig mozgássérültek számára tartottak foglalkozásokat, azonban 2011 óta üresen áll az épület, mivel tulajdonosa minden tervet elutasított, ahogy a felkínált vételárakat is. Amennyiben a parlament megszavazza az átvételről szóló törvényt, a döntés ellen nem fellebbezhet, ahogy a számára megítélt összeg mértékéről sem lesz lehetősége tárgyalni.

zsido.com

 

Kép forrása: Jerusalem Post