Nehéz körülmények között készült az ünnepre a houstoni zsidó közösség. Egy éven belül már másodszor árasztotta el árvíz a környéket.

Komoly áradás okozott károkat a houstoni zsidó közösségnek, ráadásul ezúttal csak néhány pappal a Peszách előtt. A rendkívül heves esőzések a jellemzően zsidók lakta Meyerland és Willow Meadows környékét sem kímélték – jelentette a Herald Voice. Az Egyesült Ortodox Zsinagógát már tavaly is 1 millió dolláros kár érte az áradások következtében. A lezúduló eső okozta áradások legalább hét ember életét követelték, 1000 otthon került víz alá. A következő napokban további esőzés várható, pedig a károkat a térségben máris 5 milliárd dollárra becsülik – olvasható a forward.com cikkében.

Houston az USA negyedik legnagyobb városa, amelyben legalább 40 ezer zsidó él. A helyi zsidó szervezetek eddigi adatai szerint közülük 393 embernek van szüksége sürgős segítségre. A tavalyi árvízben 500 zsidó otthon, három zsinagóga és 11 intézmény rongálódott meg.

Az egyik zsidó szervezet elintézte, hogy a kitelepített családokat befogadják mások a széder estére. A helyi Chábád pedig pénzt gyűjtött, hogy nyolc körzetben legyenek közösségi széder vacsorák a kárt szenvedetteknek. A zsidó iskola diákjai pedig önkéntes csapatot alakítottak, amelyek a rászoruló családokat segítik, illetve őrzik az árvízben megsérült zsinagógákat.

 

Kép: tumblr.com