A sokasodó európai antiszemita események hatására az izraeli zsidók többsége támogatná, ha több gazdasági és munkavállalási juttatást kapnának az Izraelbe érkező zsidó bevándorlók.

Yaakov Hagoel, a World Zionist Organization (WZO) helyettes vezetője számolt be arról, hogy az európai antiszemita incidensek miatt a szervezet létrehozott egy bizottságot azzal a céllal, hogy könnyítsen a zsidók bevándorlását nehezítő adminisztratív körülményeken. A szervezet megbízásából mérte fel a Sampling, Consultation and Research Center, hogy az izraeli zsidók miként viszonyulnak a kérdéshez.

A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek mintegy kétharmadát aggasztja a diaszpórában élő zsidók biztonsága. A túlnyomó többségük (83 százalék) azt is támogatja, hogy a kabinet olyan különleges kedvezményeket adjon az újonnan érkező zsidó bevándorlóknak, amelyek segítik a munkaerőpiaci elhelyezkedésüket. A szűk többség (53 százalék) pedig még azzal is egyetértene, ha az állam anyagilag támogatná azokat az izraeli cégeket, akik a bevándorlókat alkalmaznák. Sőt, a kutatásban részt vettek 30 százaléka egy minimum kvótát is előírna az állami ügynökségeknek és a nagy magánvállalatok számára, amely rögzítené az újonnan érkezett alkalmazottak létszámát. Akkor is, ha ez azzal járna, hogy hátrányos helyzetbe kerülnének a már Izraelben élők.

20160201_1

Hagoel szerint az eredmények – különösen a gazdasági nehézségeket figyelembe véve – még a WZO számára is meglepőek. Azt jelzik, hogy az izraeli társadalom mindent megtenne azért, hogy a külhonban élő testvéreiken segítsen.

Munkatársunktól (az Ynetnews beszámolója alapján)