Az izraeli pártok egységesen elítélték az iráni atomprogramról kedden megszületett megállapodást. A Pew Research Center kutatása alapján a lakosság sincs más véleményen, 84 százalékukat aggasztja valamilyen szinten a Perzsa-öböl menti ország nukleáris programja.

A minap megszületett a megállapodás Irán és a hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja, azaz Oroszország, Kína, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, továbbá Németország) között az iráni atomprogramról. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint történelmi léptékű súlyos hiba az Iránnal kötött nemzetközi alku.

Izraelben a kormánykoalíció és az ellenzék pártjai egyaránt elítélték a kedden született megállapodást. A Pew Research Center július 14-én publikált kutatási jelentése alapján ezt az izraeli társadalom sem gondolja másképp. Az április-május folyamán felvett közvélemény-kutatás során a megkérdezettek 84 százaléka fejezte ki valamilyen szintű aggodalmát az iráni atomprogram miatt, ami minden második (53 százalék) izraelit nagyon nyugtalanít.

Jelentős különbség mutatható ki az izraeli zsidók és arabok véleménye között. Míg előbbiek körében az átlagnál nagyobb (59 százalék), utóbbiak között lényegesen alacsonyabb (23 százalék) azok aránya, akiket nagy mértékben nyugtalanít a Perzsa-öböl menti ország nukleáris programja.

zsido_com_20150716_1

A Pew 40 országban zajlott felmérése az iráni atomprogram mellett más globális problémákról is kérdezte az embereket. A hat legnagyobb európai országban és az Egyesült Államokban leginkább az Iszlám Állam térnyerése miatt aggódnak. Kivételt jelent Lengyelország, ahol az orosz-ukrán konfliktus és ennek kapcsán Oroszországnak a szomszédjaival való viszonya miatti nyugtalanság volt a legerősebb.

Az afrikai és a latin-amerikai országok jellemzően a klímaváltozás miatt aggódnak a leginkább. Ázsiában közel azonos szinten van a klímaváltozás és az Iszlám Állam által kiváltott nyugtalanság. Az iráni atomprogram egyedül Izraelben került a rangsor élére. Így szinte biztosra vehető, hogy az egyezmény negatívan hat az Obama kabinet lakossági megítélésére Izraelben.

zsido_com_20150716_2

Munkatársunktól (a Pew Research Center kutatása alapján)