A Holokauszt emléknap kapcsán izraeli zsidók körében készített egy reprezentatív közvélemény-kutatást a Holokauszt Túlélők Szervezeteinek Központja. Az eredmények alapján az Izraelben élő zsidók több mint 80 százaléka lehetségesnek tartja, hogy a Holokauszt emléke elhalványodhat és már csak, mint a zsidó köztudat sok történelmi eseményének egyike lesz.

Az 500 izraeli zsidó megkérdezésével végzett felmérésben azt kérdezték a résztvevőktől, mennyire tartják valószínűnek, hogy a Holokauszt emléke el fog halványulni és már csak egy lesz a történelmi események sorában. A válaszadók 36,6 százaléka szerint ez biztosan be fog következni, míg további 45 százalék szerint ez valószínűleg be fog következni. Mindössze 17,5 százalékuk vélte úgy, hogy ez nem következhet be.

Az idősebbek bíznak a leginkább abban, hogy a Holokauszt mindig is nagy fontosságú esemény marad és nem fog veszíteni a jelentőségéből a jövőben. Az 55 éven felülieknek 30 százaléka gondolta így, miközben a fiatal felnőtteknek (18-34 évesek) mindössze 11,5 százaléka.

20150416_1

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, vajon a Holokauszt mennyire van hatással a napi szintű döntésekre Izraelben. A relatív többség (42 százalék) szerint a magánéleti és a közéleti döntéseket is befolyásolja. 27 százalék viszont úgy nyilatkozott, hogy csak a nemzetpolitika irányára van döntő hatással, 10 százalék szerint pedig kizárólag a személyes szférára van befolyással. A megkérdezettek közel 16 százaléka vélte úgy, hogy a Holokauszt emlékezet nem jelenik meg a napi szintű döntéshozatalban.

A kutatás eredményeinek bemutatásakor Colette Avital, a Holokauszt Túlélők Szervezeteinek Központja elnöke aggodalmát fejezte ki és a Holokauszt oktatás újragondolásának szükségességére hívta fel a figyelmet. A Yad Vashem elnöke, Avner Shalev pedig ígéretet tett a Holokauszt Tanulmányok Nemzetközi Iskolájában már megkezdett oktatásfejlesztő munka felgyorsítására.

 

Munkatársunktól (az Ynetnews, az i24news és a Times of Israel cikkei alapján)

Megszakítás