Az egyiptomi kivonulásra emlékező pészahi széder a legnépszerűbb ünnepi szertartás Izraelben, melyből szinte senki sem akar kimaradni. Az Izraeli Demokrácia Intézet idén a zsidók és a muszlimok között is végzett felmérést, melyből az derült ki, hogy mindkét közösség nagy várakozással tekint saját ünnepére: a már két hete tartó rámádánra és a péntek este beköszöntő pészahra – írja a Jerusalem Post.

A pészahot megelőző napon rendszerint hatalmas torlódások alakulnak ki az izraeli utakon. A kutatás rávilágít ennek okára: a válaszadók 49 százaléka rokonoknál vagy barátoknál tölti a szédert és csak 41 százalék ül asztalhoz saját otthonában. Hat százalék nyilatkozott úgy, hogy izraeli vagy külföldi szállodában tölti az ünnepet és mindössze két százalék közölte azt, hogy nem tervezi a széder megtartását.

A felmérés érdekessége, hogy a pészah ünnepéhez való hozzáállást tekintve nem találtak eltérést a társadalom különböző csoportjai között, legyen szó háredi vagy szekuláris zsidókról, bal- vagy jobboldaliakról, fiatalokról vagy idősekről.

Összességében a zsidók 87,5 százaléka mondta, hogy kedveli a családi összejöveteleket az ünnepek során. A rámádánt tartó muszlimok közül még többen, a válaszadók 95 százaléka nyilatkozott hasonlóan.

Izraelben gyakran több generációs, népes családok szédereznek együtt, ezért az Egészségügyi Minisztérium aggodalmának adott hangot, a koronavírus terjedésétől tartva. A szakemberek felszólították az ünneplőket, hogy tegyenek meg minden szükséges óvintézkedést és igyekezzenek elkerülni a fertőzést az ünnep alatt. A hatvan év felettieknek ajánlják a negyedik oltás felvételét, amennyiben ezt eddig nem tették meg, otthoni gyorsteszt elvégzését javasolják a széder előtt és arra kérnek mindenkit, aki nem érzi jól magát, hogy kerülje mások társaságát.

Pészah ünnepe iskolai szünettel jár Izraelben, sokan vesznek ki szabadságot és utazásra fordítják a tavaszi vakációt. Két év részleges vagy teljes lezárás után ismét tömegek rohamozták meg a héten a Ben-Gurion repülőteret: napi 60-75 ezer utas halad át a terminálon.

Címlapkép: Bruno Aguirre on Unsplash