A Moszád és a Sin Bet, vagyis az izraeli titkosszolgálat szervei jesivatanulókat alkalmaznának polgári szolgálatosként, adja hírül a Jerusalem Post. A fiataloknak szigorú képzésen kell részt venniük, mielőtt megkezdhetik kétéves szolgálatukat. A programban körülbelül kétszáz szigorúan ortodox jesivatanuló vehet majd részt, olyanok, akik fegyveres katonai szolgálat helyett inkább a polgári szolgálatot választják.

Miközben e kezdeményezés alapjait fektetik le, a Kneszetben, az izraeli parlamentben folynak a tárgyalások arról, hogy a jesivatanulók esetleg teljes körű felmentést kapnának a kormánytól a hadseregben való szolgálat alól.

A titkosszolgálatok által kezdeményezett tervet a titkosszolgálati miniszter, Gila Gamliel a két ügynökség vezetőivel, Dávid Barneával és Ronen Bárral folytatott tárgyalássorozatot követően jóváhagyta. A programot részben a minisztérium, részben pedig a Polgári Szolgálatokért Felelős Hatóság finanszírozza majd.

A napokban közzétett közvélemény-kutatás adatai szerint az izraeli közönség 68 százaléka ellenzi azt a törvényt, mely mindenkire egyformán kiterjedő felmentést adna a háredi társadalom tagjainak a katonai szolgálat alól. A 16-18 éves fiatalok szüleinek mintegy egyharmada nyilatkozta azt, hogy ha a törvénytervezetet elfogadják, igyekeznek lebeszélni az éppen bevonulás előtt álló gyermekeiket arról, hogy harcoló alakulathoz vonuljanak be, vagy egyáltalán bevonuljanak, áll a Tel-Avivi Egyetemen működő kutatóintézet felmérésében. A válaszadók negyede mondta azt, hogy támogatja a törvénytervezetet, hét százalék pedig bizonytalan volt.

 

Megszakítás