Az Izraeli Hadsereg kiberkadétjainak egy csoportja nemrég intenzív gyakorlaton vett részt, mely J. K. Rowling híres könyvsorozata, a Harry Potter világába repítette őket. A gyakorlat során a légierő, a haditengerészet és a gyalogság számítógépes varázslóit négyfelé osztották. A csoportok a könyvsorozatból ismert boszorkány- és varázslóképző iskola négy házának nevét viselték.

Az egyik gyakorlat a repülő seprűnyélen játszott varázslójátékon, a kviddicsen alapult. Egy másikban a katonáknak Perselus Pitonnal és a Halálfalókkal kellett szembenézniük. A gyakorlatban, akárcsak a könyvben, Piton bennfentes volt; ő indította a központi rohamot, a Halálfalók pedig a szélekről támadtak. A hadsereg kiberharcosainak egyidejűleg kellett védekezniük a rohammal szemben, és megtámadniuk a képzeletbeli betolakodókat.

pasted-image-0-5

A legfontosabb, hogy a katonák megtanulják felismerni, hogy még egy sima hibaüzenet is gyanús lehet. Egyszer például a katonák igyekeztek eltávolítani azt a behatolót, akinek sikerült hozzáférnie a rendszerükhöz. Mindeközben nem vették észre a többi támadót, akik a virtuális falakat rombolták le. Az ilyen jellegű hibák katasztrófát eredményezhetnek. Ha egy támadó hozzáférést nyer, képes lehet leállítani azokat a figyelmeztető rendszereket, melyek az izraelieket a támadásokról értesítik. “A legnehezebb feladatunk az, hogy a háborúban nem edzett embereket, akik soha nem látták az ellenséget szemtől szembe, hozzászoktassuk ahhoz, hogy állandóan figyeljenek. Meg kell érteniük, hogy amit látnak, az nem feltétlenül háttérzaj.” – mondta a gyakorlat parancsnoka, Nimrod Focsenianu őrnagy. “Olyannak kell lenniük, mint a harcosoknak, akik hangot hallanak a bokorból, de nem feltételezik, hogy csak egy macska van ott.”

Bellatrix-and-Voldemort-with-Death-Eaters-bellatrix-and-lord-voldemort-28197178-2100-1400

A programozók e csoportja a Voldemorttal való harc során elsajátított képességeit viszi tovább a harctérre. Ami nem szimuláció lesz már. Ahol számtalan támadás érheti őket. Ahol nem tudják, mikor, hogyan, vagy hol fog az ellenség támadni. „Nem nézhetünk a támadó szemébe, és nem tudjuk, mikor támad majd”- mondta Eli Gal alezredes, a haditengerészet kiberegységének parancsnoka. „A feltételezésünk az, hogy vagy már megérkezett, vagy úton van a támadó.”

Forrás: IDF