A bevándorlást felügyelő izraeli miniszter a legutóbbi brutális franciaországi terrortámadás után felszólította a francia zsidókat, hogy mihamarabb telepedjenek le Izraelben. Az izraeli kormány jelentős bevándorlási hullámra számít, amire folyamatosan készülnek.

Fél évvel a párizsi iszlamista merényletsorozat után pénteken újabb terrortámadás történt Franciaországban: egy embert lefejeztek,  ketten megsérültek egy Lyonhoz közeli vegyi üzemnél elkövetett dzsihadista támadásban. A feltételezett elkövetőt, aki az áldozat alkalmazottja volt, a helyszínen őrizetbe vették. A nyomozók a Lyonhoz közeli Saint-Quentin-Fallavier vegyi üzemének kerítésére erősítve találták meg az áldozat levágott fejét. Arcán arab feliratok voltak, a kerítésre több iszlamista zászlót is kitűzött a merénylő.

Az áldozat fuvarozó cégének behajtási engedélye volt az – egyebek között gázpalackokat gyártó – Air Products amerikai cég telepére, amelynek udvarán a merénylő a gázpalackok közé hajtott, ez robbanást okozott. Az üzem két dolgozója könnyebben megsérült. Franciaországban most először követtek el merényletet az Iszlám Állam módszere alapján.

Izrael várja a zsidókat

Az izraeli kormány azonnal reagált az eseményre. Közleményében Zeev Elkin, a bevándorlást felügyelő miniszter úgy fogalmazott: „Azt üzenem a franciaországi zsidóknak, hogy jöjjenek haza, mert a terror és az antiszemitizmus növekszik, a terroristák fényes nappal is gyilkolnak!”. A miniszter közli azt is: “Tárt karokkal várjuk a franciaországi zsidókat, jelentős alija-hullámra számítunk!”

Elkin hangsúlyozta, hogy nem bánja, ha a tárcájánál túlórázni kell ezen a nyáron, sőt örül neki, valamint közölte azt is: a kormány külön költségvetési forrást biztosít nekik a feladatokhoz és, ha kell, ezt meg is duplázzák – írja a newsweek.com.

Az utóbbi idők egyre sokasodó támadásai után az izraeli kormány többször is ilyen tartalmú felhívással fordult egész Európa zsidóságához. Benjamin Netánjáhu korábban azt mondta: „Izrael nem csak egy hely, amelyhez az imáid szólnak, Izrael állam az otthonod!”

Munkatársunktól

Kép: newsweek.com