Az amerikai kormány sikerről beszél, az izraeli kormány azonban bírálja a múlt héten tető alá hozott megállapodást, mert az szerintük Izrael létét fenyegeti.

 

A szankciók feloldását ígérő egyezményre Irán legfőbb vezetője Ali Hámenei ajatollah hivatalosan még nem reagált, neki kell majd a végső szót kimondania iráni részről. Azonban az iráni állami televízió élőben közvetítette Obama amerikai elnök bejelentését a megállapodásról, ez pedig nyilván nem történhetett volna meg felsőbb jóváhagyás nélkül. Egy pártoktól független washingtoni szervezet, a The Arms Control Association, történelmi áttörésként értékelte az egyezséget, ami, ha teljes mértékben megvalósul, szerintük megakadályozhatja az iráni nukleáris fegyver létrehozását. Ezért az egyezséget az elmúlt évtizedek legfontosabb megállapodásának nevezték.

Izraelben nem így látják. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel. Netanjahu hangsúlyozta: a megállapodás Izrael létét fenyegeti. A hivatala által kiadott közlemény nemrégen elhangzott washingtoni beszédét idézte: ez a megállapodás nem zárja el Irán útját az atombombához, éppen ellenkezőleg, megnyitja azt. Netanjahu és más izraeli tisztségviselők kiemelték, hogy Irán Izrael elsöprésére törekszik. Ahogy Yuval Steinitz hírszerzési miniszter fogalmazott: „A lausanne-i mosolyok elfedik Irán valódi szándékát”.

A World Jewish Congress kevésbé kritikus hangot ütött meg, de Ronald S. Lauder, a szervezet elnöke azt mondta: az igazi kérdés az, hogy Irán valóban betartja-e a szerződésben foglaltakat. A megállapodás véglegesítése június végére várható.

 

 

 

 

Kép: http://www.dailymail.co.uk

 

 

 

Megszakítás