„Az az álmom, hogy nagyon okos rabbi legyek – és ez elérhető” – Hurwitz Mendel egy csapásra lenyűgözte az internetet a bár micvájáról szóló filmmel.

A világ egyik legnézettebb műsora, az Oprah Show hét részes minisorozatot indított, melyben a világ vallásait mutatják be, egy-egy képviselőjükön keresztül. A vasárnap indult sorozat első részének sztárja egyértelműen a magyar lubavicsi rabbi család gyermeke: Hurwitz Mendel, aki humorával és bölcsességével elbűvölte a világot.

A New York-i Times Squere-n óriásplakátról tekint le Mendel, a twittert pedig elárasztották a #mendel jelzésű bejegyzések: „azt hiszem, most tanultam egy életre szóló leckét egy 13 éves fiútól” „annyira édes! Tele élettel és bölcsességgel”. Vasárnap este tévénézők milliói követték figyelemmel, ahogy Mendel búcsút int a gyerekkornak, és bár micvává válik.

A Belief (Hit) című sorozat bár micvát bemutató részhez egzotikus helyszíneket kerestek a program szervezői, így kerültek Budapestre, ahol Hurwitz Devora Lea rebbecenhez irányították őket, akinek épp bár micva előtt állt a fia, Mendel. Bár már csak hetek választották el az ünnepségtől a családot, Oprah Winfrey mégis úgy döntött, Mendelre van szüksége: „Több más jelölt is volt, de ők mégis mindig visszatértek Mendelhez. Valami megragadta őket benne”- meséli az édesanya, akit megdöbbentett a felkérés.

„Azt hiszem, egy vicces felüdülésként tekintenek rá” – nyilatkozta egy interjúban az édesapa, a dél-afrikai születésű Hurwitz Shalom rabbi, hozzátéve, aggódott amiatt, hogy esetleg nem értékelik majd Mendel humorát. „Lenyűgözte őket Mendel fókuszáltsága és összeszedettsége. A nyugalom, ami belőle árad. Ez nem csak a mi érdemünk, ez maga a zsidóság, a zsidó nevelés.”  – vallja Hurwitz Devora.

A felvételre a bár micva előtti napon került sor a Teleki téri zsinagógában, amelynek rabbija Mendel édesapja, és ahova a család hosszú évek óta jár. Mendel már kisfiúként is felelősséget érzett a zsinagóga közössége iránt, és kitartóan járt az imádkozásokra édesapjával: „Ha én nem megyek, ki mutatja meg nekik, hogy kell imádkozni?” – mondta tízévesen. A két évvel ezelőtti forgatásra Mendel, aki ma már Izraelben tanul, úgy emlékszik vissza, mint egy izgalmas kalandra, ma pedig fesztelenül ad interjút interneten keresztül is akár. 

A videó itt és itt tekinthető meg.

A műsor Európában 2016. januárjában kerül adásba.

Megszakítás