Az IBM-főnök nem szörföl szombaton

Jeffrey Jaffe, az IBM technológiai igazgatóhelyettese ideje nagy részét – nem meglepő módon – komputer mellett tölti, különös tekintettel azon alkalmakra, amikor távol van cége New York állambeli központjától.

Amikor a múlt hónapban Jaffe Jeruzsálemben tartózkodott, ahol egy kongresszuson előadást tartott, folyamatosan tartotta a vállalatvezetéssel a kapcsolatot az Interneten keresztül.

Ugyanezt kívánja tenni e hónap végén is, amikor családostul érkezik Izraelbe háromhetes vakációra.

Ám a magas képesítéssel rendelkező számítógépes mérnők szakember szombaton tartózkodik a számítógép használattól: a modern-ortodox, kipát viselő Jaffe az ünnepnapot hagyomány hűen tölti el. Állítása szerint ekkor jut ideje arra is, hogy az Izraelben történtekről értesülendő elolvassa a The Jerusalem Post nemzetközi kiadását. Sábeszkor pihen az Internet is: az IBM-főnök a hetedik napon nem szörföl a hálón.

Még mindig kevés a vallásos zsidó nagy amerikai vállalat magas pozíciójában, de kétségkívül gyakrabban tapasztalható, mint akár egy generációval korábban.

– Az IBM amerikai központja nincs messze New York Citytől, így aztán természetes, hogy sok zsidó alkalmazott dolgozik – mondotta Jaffe, aki Brooklyn Boro Park negyedében született, a Yeshiva University középiskolájába járt, és ugyanezen intézmény egyetemét végezte, és az MIT-en doktorált. Lévén, hogy az IBM-nek van a világon a legnagyobb számítógép-kutató központja, nagyszámú végzős hallgató jelentkezik oda évek óta.

– Úgy gondoltam, feltaláló leszek – folytatta Jaffe -, aztán rájöttem: ugyanúgy vonzódom a technológia menedzsmentjéhez, mint az elméletéhez. Nem könnyű olyan személyeket találni, akik képesek egyszerre újítani is, vezetni is.

Az héberül folyékonyan beszélő Jaffe tizenkét évvel ezelőtt egy teljes esztendeig dolgozott az IBM haifai kutatólaboratóriumában, ahol mintegy háromszáz embert foglalkoztatnak.

– Az USA-n kívül a világon mindössze négy országban van az IBM-nek kutatóintézete – magyarázza – Izraelben, Svájcban, Japánban és Kínában.

Izraelnek a számítógépiparban betöltött szerepéről a következőképp nyilatkozik:

– Ez olyan üzlet, ahol a találékonyság, az újítási készség és a vállalkozói szellem létszükséglet a versenyben maradáshoz. Az izraeliek kiemelkedő szerepéért a vállalkozó- és kezdeményezőkedv régi tradíciója a felelős. Az izraeliek tudják, mit kell csinálni, anélkül, hogy valaki megmondaná nekik, s amellett képesek kockázatot vállalni.

Arra a kérdésre pedig, hogy a Talmud milyen szerepet játszik az életében, Jaffe – aki egyébként maga is tanulmányozta a Gemarát – azt feleli, egy probléma minden oldalról történő megvizsgálásának, körüljárásának képessége a számítógépek és a Talmud tudományában egyaránt elengedhetetlen.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 44. szám – 2014. július 31.