És még hazugságba is keveredtek.

A hevroni hegyek egyik erdős területén lezuhant drónt vizsgálva meglepő felfedezés tettek a közeli Máon település lakói: a drón a környék zsidó településeiről és azok lakosairól gyűjtött információkat, mielőtt a földbe csapódott volna. A készüléket megtalálói a Regavim jogvédő szervezethez vitték, ahol megállapítást nyert, hogy a drónt az Európai Unió megbízásából egy közeli arab faluból indították útjára, hogy kémkedjen a zsidók lakta településeken és katonai bázisokon. A felvételeken látszik, hogy a drónt egy EU-zászlóval ellátott, és a Palesztin Autonómia rendszámát viselő gépkocsi mellől indítják útjára. A drón a zsidó települések mellett az azokhoz tartozó mezőgazdasági és ipari területeket is bejárta, és a hadsereg antennái és épületei iránt is érdeklődést mutatott.

A Regavim szervezet, mely elsősorban az EU által finanszírozott, illegális arab építkezéseket figyeli, kemény hangú közleményében az izraeli kormányt bírálta, amiért az képtelen megakadályozni az Európai Unió jogellenes tevékenységeit, köztük a kémdrónok alkalmazását.

Illegális épületek EU finanszírozással

“Az illegális építkezések tovább folynak, és most a biztonságunkat veszélyeztető tevékenység is kezdetét vette. Az Európai Unió évek óta részt vesz a Jehuda és Somron területén folyó, törvényellenes építkezések finanszírozásában. Most az is kiderült, hogy az EU – a palesztinokkal együttműködve – megfigyeli az izraeli településeket és a katonai objektumokat ezen a területen. Elvárjuk, hogy a külügyminisztérium határozottan ítélje el ezt a rendkívül veszélyes tevékenységet, mellyel átléptek minden határt.” – jelentette ki a Regavim vezetője, Oved Arad.

A drón felvétele Máon településről

Az Európai Unió egyik, névtelenséget kérő tisztségviselője azt állította, hogy a drónt egy szabadúszó munkatársuk használta és csupán az arab falvak termőföldjeiről készített felvételeket, mielőtt az izraeliek átvették volna a készülék irányítását, mely végül lezuhant. A tisztségviselő követelte, hogy szolgáltassák vissza a drónt. A Regavim e kérésnek nem tett eleget, ehelyett az drón memóriakártyáján található, az EU magyarázkodásának ellentmondó felvételeket közzétette weboldalán és elküldte az izraeli média szereplőinek.

Forrás: Arutz7