A Cionista világszövetség az izraeli Sász párt megalapítójának, az egykori szefárd főrabbinak, Ovadia Joszefnek a halálozási évfordulója alkalmából konferenciát rendezett zsidó közösségi vezetőknek és zsinagógai elöljáróknak. A programot az európai résztvevők számára a Europian Jewish Association szervezte. A 110 résztvevő többek között Franciaországból, Brazíliából, Oroszországból, Dániából érkezett. Ma-gyarországot az Óbudai zsinagóga közösségének nevében Klein Péter és Erdős Judit képviselték, a Tett és Védelem Alapítvány nevében pedig Szalai Kálmán vett részt a konferencián.

Szalai Kálmánt ennek kapcsán a nemrégiben megalakult Likud Magyarország nevű szervezetről is kérdeztük, amelynek alapítója és vezetője is. „A kezdeményezés célja, hogy a magyar közéletben az Izraelről kialakult képet a valóságnak megfelelően alakítsa. Szeretnénk párbeszédképes partnerek lenni a közéletben Izrael megjelenítése kapcsán, hogy pozitív Izrael-képet alakíthassunk ki. Szeretnénk elérni, hogy a cionizmus ne szitokszó legyen, hanem az, ami valójában, és pozitív, nemzetalkotó elvként vonuljon be a közbeszédbe.”

A program fő témája a zsidó értékek átmentése és megőrzése volt, valamint a hagyományos zsidó értékek, a háláchá és a Tóra terjesztése. A háromnapos konferenciát Jeruzsálemben szervezték meg és számos neves rabbi is csatlakozott a résztvevőkhöz. Kiemelt vendég volt Ovadia Joszef fia, a jelenlegi szefárd főrabbi, Jichák Joszef. A Sász pártot alapító Ovadia Joszef rabbi 1920-ban született Irakban, és generációnk egyik legnagyobb talmud-tudósa és törvényhozója volt. 1973-83 között volt Izrael Állam főrabbija.

A program részeként ellátogattak a palmachim légibázisra ahol az izraeli drónszázadok működésével ismerkedtek – természetesen csak a publikus részleteket osztották meg a résztvevőkkel… Reuven Rivlin államelnök is ellátogatott a konferenciára, valamint a jeruzsálemi főpolgármester és Izrael belügyminisztere köszöntötte a résztvevőket. A delegáltakat Benjámin Netanjahu miniszterelnök vendégül látta a miniszterelnöki hivatalban. Miután köszöntötte őket, biztosította a résztvevőket arról, hogy Izrael mindenben mögöttük áll, és utalt rá, hogy az erős Izrael erős diaszpórát is jelent.