Ban Ki Mun valószínűleg észre sem veszi, hogy valahányszor megszólal az izraeli-palesztin konfliktus ügyében, önkéntelenül is a palesztin terrortámadásokat igazolja.

Hosszan lehetne sorolni azokat a zsidó állammal kapcsolatos botrányos tetteket és kijelentéseket, amelyek mély nyomot hagynak az izraeli társadalomban, de szinte említésre sem méltónak számítanak a nemzetközi médiában. Ilyen botrányt kavart az elmúlt héten az ENSZ főtitkára, aki a Biztonsági Tanács Közel-Kelettel foglalkozó vitáján kijelentette, hogy „az emberi természet része, hogy reagál a megszállásra, amely sokszor a gyűlölet és a szélsőség inkubátoraként szolgál.” Arról is beszélt – a CNN szerint „szokatlan őszinteséggel” –, hogy Izrael települési politikája „provokatív cselekedet”, amely „joggal vet fel alapvető kérdéseket a kétállami megoldás iránti elkötelezettségükkel kapcsolatban.”

A világszervezet első emberének kijelentései természetesen elsősorban Izraelben keltettek nagy visszhangot, ráadásul még Nyugaton is csak keveseknek tűnt el, hogy az ENSZ BT Közel-Kelet vitáján nem a százezrek halálát okozó szíriai polgárháborúról vagy az eddig legkegyetlenebb terrorszervezet, az IS felemelkedéséről volt szó, hanem a „palesztin kérdésről”, azaz – eggyel többször – Júdea és Somron izraeli „megszállásáról”, mintha az lenne minden probléma gyökere.

Ban Ki Mun beszédében természetesen elítélte a terrorizmust, sokak szerint azonban megértő szavai mégis azt igazolták. Élesen reagált szavaira Benjamin Netanjahu miniszterelnök, aki szerint a kijelentés a terrorizmust bátorítja, hiszen azt semmi sem igazolja, és az ENSZ már régóta elvesztette neutralitását ebben a kérdésben (érdekes módon ezt Ban Ki Mun 2013-ban nyíltan be is ismerte). Hangsúlyozta, hogy a palesztin terroristák nem államot akarnak építeni, hanem azt lerombolni, és zsidókat akarnak ölni. Danny Danon izraeli ENSZ-nagykövet még tovább ment, szerinte Ban Ki Mun egyenesen „bátorítja a terrort, nem pedig harcol ellene”, és hasonlóan élesen fogalmazott Jair Lapid liberális Knesszet-képviselő is, aki szerint a „civilek elleni terror nem valaminek a következménye, kizárólag az elkövetők gyilkos őrülete okozza.”

Egy napra rá, egy a „palesztinok jogaival” foglalkozó ENSZ-bizottság előtt Ban Ki Mun még rá is erősített Izraellel szembeni kritikájára, kijelentve, hogy bár semmi sem igazolja a terrort, az izraeli „fullasztó megszállás” az oka annak, hogy a palesztinok, éspedig főleg a fiatalok elvesztik az utolsó reményeiket is. Az ENSZ főtitkára mindkét felet újra tárgyalóasztalhoz hívta, lévén az az egyetlen út az „igazságos és tartós megoldáshoz, az 1967-ben kezdődött megszállás végéhez.”

A Commentary tekintélyes konzervatív amerikai-zsidó folyóirat elemzője azonban arra emlékeztet, hogy hiába beszél Ban Ki Mun fél évszázados megszállásról, ha nem veszi figyelembe, hányszor ajánlották fel izraeli  kormányok a palesztinoknak az általuk követelt területek nagy részét, békéért cserébe. Ha a palesztinoknak tényleg fontos lett volna az önálló államiság, akkor sem 2000-ben, sem 2001-ben, sem 2008-ban nem utasítják el az erre vonatkozó megállapodási javaslatokat (beleértve még Jeruzsálem megosztását is), és nem kezdenek mindahányszor terrorhadjáratba Izrael ellen. A legendák ellenére még a Netanjahu-kormány is készen állt visszavonulni Júdeából és Somronból, és tárgyalni a kétállami megoldásról, de a palesztin fél ezt is visszautasította.

A fő ok az, emlékeztet a Commentary, hogy a palesztin vezetők valójában sosem Izrael határait, hanem a létét, a legitimitását vitatták, bármilyen határok között. Emiatt abszurddá is válik az a vád, hogy a „megszállt területeken” létrejött zsidó települések a béke legfőbb akadályai. Ráadásul Izrael nem egyszer bizonyította, hogy kész egyoldalúan felszámolni településeket a nemzetközi közösség nyomására. A 2005-ös egyoldalú gázai kivonulás eredménye azonban mindenki számára látható: a térségben egy Hamász által irányított, nevében független államként működő terrorista enklávé jött létre. A tavaly ősszel indított új terrorhullámra sem a megszállás miatti mély felháborodás indította az elkövetőket, hanem a legfelsőbb palesztin vezetők, így Mahmúd Abbász által is elmondott hazugságok, melyek szerint Izrael változásokat tervez az al-Aksza mecset nemzetközi státusát illetően. Az amerikai folyóirat szerint bebizonyosodott, hogy a palesztin közvélemény a zsidó jelenlétet magát tartja elfogadhatatlannak, az ország bérmely részén, a telepektől a Tel Aviv-i kávéházakig.

 

Munkatársunktól

Kép: wikimedia.org

 

Megszakítás