Idén először Miskolcon és Debrecenben is volt gyertyagyújtás – jövőre még több vidéki városban tervez ünnepséget az EMIH. 

 

Idén 20. alkalommal rendezte meg a Nyugati téren a hanukai gyertyagyújtását az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH). A fény ünnepén a szabadságharcos Makkabeusokra emlékezünk, akik győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett. Az EMIH által szervezett, nyolc napon keresztül tartó köztéri ünnepségen számos közéleti személyiség, a kulturális élet képviselője és diplomata vett részt. A jubileumi, 20. hanukai gyertyagyújtás több ok miatt is különleges volt: egyrészt azért, mert első alkalommal Miskolcon és Debrecenben is volt köztéri hanukai gyertyagyújtás, másrészt pedig azért, mert Budapesten, a Nyugati tér mellett az EMIH új vallási és kulturális központjában, az újlipótvárosi ZSILIP-ben is megünnepelték a Hanukát. Az EMIH tervei szerint jövőre még több vidéki nagyvárosban rendeznek ünnepségeket a fény ünnepén.

A Hanukát gyakran említik a fény ünnepeként. Az elnevezés maga a jeruzsálemi Szentély visszafoglalására és felavatására utal, amelyre akkor került sor, amikor a Makkabeusok a három évig tartó szabadságharc végén i.e. 165-ben győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett. Ekkor történt az a csoda, hogy a legfeljebb egy napra elegendő szent olaj nyolc napig égett a templomban. Ennek emlékére gyújtanak a zsidók nyolc napon át gyertyát, minden nap eggyel többet.

Az idei esemény alkalmával Orbán Viktor miniszterelnök, Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszter és levélben fejezte ki jókívánságait „a jeruzsálemi szentély megtisztításának és felszentelésének ünnepén.” A több méter magas hanukiát december 12-én délelőtt állították fel a téren. Az első gyertya meggyújtására december 12-én, este 18:00 órakor került sor, az utolsó alkalom pedig december 19-e volt.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a gyertyagyújtások alkalmával többször is hangsúlyozta: „Ma már a városkép és a közélet legtermészetesebb része a hanukai ünneplés és hogy Hanuka estéin több százan összegyűlünk, hogy a fény, a csoda, a hit és az igazság örömét ünnepeljük együtt. Ez az ünneplés különleges az idei huszadik alkalommal abban is, hogy most először két vidéki nagyvárosban, Miskolcon és Debrecen is tartunk nyilvános gyertyagyújtást, jövőre pedig még több helyre szeretnénk eljutni, ahogyan az EMIH más szervezetei is egyre inkább országos jelleggel működnek.”

A december 17-i miskolci és debreceni hanukai ünnepség napján Sajóbábonyon osztott tűzifát 30 nehézsorsú nagycsaládnak az EMIH szeretetszolgálata, a CEDEK Köves Slomó vezető rabbi és Szilágyi Nóra a CEDEK vezetőjének részvételével, illetve Mága Zoltán hegedűművész támogatásával és az EMIH adománygyűjtésének segítségével. Miskolc városában, a Centrum előtti téren került sor a hanukai gyertyagyújtásra, melyen legalább 200-an vettek részt. Az EMIH helyi közössége egyre több programot szervez Miskolcon Fuchs Joshua rabbi vezetésével, ennek köszönhetően napról napra jobban ismerik a szervezetet és a zsidóságot magát a városban.  Szabó Máté, a Miskolci színház művészeti vezetője személyes történetet mesélt el Hanuka alkalmából, de részt vett az eseményen Freund Jenő, a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke és Dr. Kriza Ákos polgármester is. Az EMIH Debreceni Hitközségének ünnepén szintén közel 200 fős tömeg gyűlt össze, ahol Dr. Papp László polgármester is beszédet mondott. Az eseményen részt vett Dr. Barta Elek, a Debreceni egyetem rektor helyettese és Dr. Hunyadi László, Izrael tiszteletbeli konzulja is.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) ünnepi gyertyagyújtásának utolsó napján Dr. Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár volt a díszvendég, aki elmondta: örül annak, hogy már 20 éve együtt ünnepeljük a Hanukát a Nyugati téren, és hogy ilyen sok fiatal is kilátogatott ma este az eseményre. Ezt követően az EMIH gyermek- és ifjúsági szervezetei és oktatási intézményei mutatkoztak be. Az Alefkids-es gyerekek elmondták, miért jelent különleges élményt hétről hétre játékos, vidám körülmények között megismerni a zsidóság alapjait az Óbudai zsinagógában, a Bét Menáchem iskola diákjai pedig arról beszéltek, hogy az iskolában héberül is megtanultak, de a legtöbb tantárgyat magyarul oktatják a tanáraik. Az idén elindított Maimonidész Gimnázium diákjai azt emelték ki, hogy az iskola tulajdonképpen a második otthonuk. Mivel ők az első évfolyam, úgy érzik, hogy történelmet írnak az iskola falain belül.

Végül az utolsó napon is meggyújtották a gyertyákat, miközben Faith Ásher rabbi mondta el a hanukai imát. A gyertyagyújtás után a zene, a tánc, a fánkevő-verseny és a tombola vette át a főszerepet ezen a talán minden eddiginél vidámabb budapesti hanukai estén.

 

Gyertyagyújtók és díszvendégek:

 

Az első napi gyertyagyújtók Mága Zoltán, hegedűművész, Nemes Jeles László, filmrendező és Oberlander Báruch, a Budapest Ortodox Rabbinátus és a Chábád Lubavics irányzat magyarországi vezetője voltak, míg a következő napok során a díszvendégei között volt többek között Yossi Amrani, Izrael Állam nagykövete, David Kostelancik, Amerikai Nagykövetség ideiglenes ügyvivője, Éric Fournier, a Francia Köztársaság nagykövete, Volkmar Wenzel, a Német Szövetségi Köztársaság nagykövete, Dr. Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár, Dr. Latorcai Csaba, kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár, Fülöp Attila, Egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Szántó T. Gábor, író, Rónai Egon, műsorvezető, Jávori Ferenc (Fegya), zenész, Alex Katz, a Szochnut közép-európai igazgatója, Dr. Bagdy Gábor, főpolgármester-helyettes, Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere, Hassay Zsófia, Terézváros és Dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere is.