Tubisváti széder a Keren Orban

Bár nálunk még javában tart a tél, Izraelben már tavaszodik. Elérkezett svát hó 15. tubisvát ünnepe, a fák újéve. Ettől a naptól számítják a fák életkorát, ami több, mezőgazdasággal kapcsolatos zsidó törvény esetében mérvadó.

Sok helyen fákat ültetnek ilyenkor. Ezen a napon szokás tubisváti szédert rendezni és Izraelben honos gyümölcsöket fogyasztani, ahogy azt a Sulchán Áruch előírja. Az európai zsidók szokása szerint tizenöt féle gyümölcs kerül az asztalra ilyenkor, köztük az a hét növény, amelyet Izrael szent terményeiként említenek: gránátalma, datolya, füge, szőlő, olajbogyó, búza és árpa. Az EMIH által szervezett tubisvát széderen, a Károly körúti KerenOr Központban is eleget tettek a fák újéve kapcsán említett szokásoknak. A gyümölcsökre mondandó áldások mellett érdekes tanítások is elhangzottak, amelyek a híres bibliai mondatot járták körül, miszerint „az ember a mező fája.” Hogyan is kell értenünk ezt az idézetet – tették fel a kérdést az előadók, válaszukból pedig kiderült, hányféle módon értelmezhetjük a fenti szavakat.

A fákhoz hasonlóan kell, hogy legyen törzsünk – vagyis gerincünk, kell, hogy legyenek gyökereink, mert ezek hiányában a legkisebb szél, egy apróbb probléma is felboríthat minket. Gyümölcseink a jócselekedeteink, árnyékunk pedig a másoknak nyújtott támogatás, segítség.