Ebben a számunkban mellékletként nyújtjuk át olvasóinknak az 5761-os év teljes zsidó naptárát. A szombati gyertyák című külön mellékletet, a szerkesztőségben lehet kérni.

A szerkesztőség, a Chábád Lubavics Egyesület és Oberlander Baruch rabbi üdvözli a lap olvasóit és az összes magyarországi zsidót a hagyományos újévi üdvözlettel:

!לשנה טובה תכתבו

Tanulni határok nélkül

 

Szeptember elsején megkezdődött a Pesti Jesiva 2000/2001-es tanéve. Az új hallgatókat, a Jesiva magyar tagjai és barátai gyönyörű sábátonnal, péntek esti vacsorával fogadták a Goldmark teremben. A már szinte hagyománnyá vált vacsorán több mint háromszáz vendég volt jelen, köztük Olti Ferenc, a MAZSIHISZ alelnöke és családja is.

Az 1999/2000-es tanév befejeztével köszönetét fejezte ki a Pesti Jesiva végén, a MAZSIHISZ és a BZSH együttműködésért. A záró ünnepségen jelenlevő vezető személyiségek: Zoltai Gusztáv, Tordai Péter és Lancz Tibor is kifejezték köszönetüket, és elbúcsúztatták a Jesiva idei hallgatóit, elismerve a magyar zsidóságért végzett állhatatos munkájukat. Lancz Tibor a BZSH elnöke többek közt annak a reményének adott hangot, hogy a Jesiva hallgatói magukra fogják vállalni a magyarországi kásrut felügyeletének szerepét is.

A Pesti Jesivában a meghirdetett előadásokon eredeti forrásból, őseik hagyományaival, filozófiájával vagy akár a Kabbalával is ismerkedhetünk. Emellett lehetőség nyílik, hogy egy-egy kiválasztott témában, személyre szabva, a nekik megfelelő időben és szinten, a Jesiva egyik növendékével párban tanuljanak. Érdeklődni és jelentkezni Oberlander Báruch rabbinál a 268-0183-as telefon számon lehet.

Sófarműhely Budapesten

 

Szeptember 24-én, Ros Hásáná előtti vasárnap közel száz gyerek készült buzgón a közeledő őszi ünnepekre. A Gán Menáchem óvoda és a Bét Menáchem iskola által szervezett programban, minden őszi ünnephez valamilyen játék, vagy játékos, vizuális tanulás kapcsolódott. Volt a teremben, ros hásánái almaevő verseny és üdvözlőlapküldés, jom kipuri kérdés-felelet és mérleg, ahol jövő évi sorsunk dőlt el. A nevünket is leírhattuk egy darab pergamenre a Tóra speciális betűivel, de még egy valódi sátor – szüke – is állt a teremben (ha nem is a szabad ég alatt).

A délután főfelvonása mindenesetre a sófár készítés volt, itt már a gyerekek mellé sok felnőtt is beállt. A színpadon berendezett műhelyben, eredeti kos és birka szarvakból készítettek sófárokat. Külön köszönet jár Szendy Barbarának, Ungár Eszternek, Steiner Annának, Nádas Katának és a termet biztosító Bálint Háznak, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a gyönyörű program.

Szimchát Bét Hásoévá – Szabadtéri tánc

 

Szeretettel meghívunk mindenkit a Zsidó Múzeum előtti Hertzl térre, ahol vasárnap este, szeptember 15-én 20 órakor a Pannónia Klezmer zenekarral együtt, tánccal ünnepeljük a sátoros ünnepet.

Az Európai Rabbik Konferenciája
 

Idén márciusban került megrendezésre a két évente esedékes Európai Rabbik Konferenciája, ahol Oberlander Báruch rabbi képviselte a magyarországi zsidó közösséget. Az esemény helyszíne eredetileg az élénk zsidó élettel bíró Bécs lett volna, de a politikai helyzet kedvezőtlen alakulása miatt az ülést a közeli Pozsonyba helyezték át.

Megújult a www.zsido.com
 

Pár hónap szünet után ma új arccal megint megnyílt a zsido.com. A web-oldalon az eddig is elérhető információk, érdekességek mellet, most megtalálhatóak a Pesti Jesiva aktuális programjai és az aktuális hírek, illetve linkek más zsidó web-oldalakhoz.

Érdemes benézni…

A szerkesztőség osztozik a Waldner család (Gyöngyös) gyászában, valamint részvétét fejezi Németh Zoltánnak és Gábornak édesanyjuk elhunyta alkalmából.

.המקום ינחם אתכם בתוך ראש אבלי ציון וירושלים

A Pesti Jesiva által, idén is Zsidó Sátor a Pepsi Szigeten.

Megjelent: Egység Magazin 11. évfolyam 42. szám – 2014. július 31.