Izrael első főrabbijának sírjánál, a szfárádi főrabbi arra biztatta az ellenzék vezérét, hogy ’járjon a nagyapja nyomdokain”.

 

Jicchák Joszéf szfárádi főrabbi az izraeli parlamenti ellenzék vezetőjével, Jicchák Herzoggal látogatta meg az egykori askenáz főrabbi, Jicchák Hálévi Herzog sírját, annak halálozási évfordulója alkalmából – olvasható az israelnationalnews.com híradásában. A néhai főrabbi a Munkapárt jelenlegi vezetőjének nagyapja volt.

A jeruzsálemi temetőben megtartott, vasárnap reggeli megemlékezésen Herzog elmondta a hagyományos kádist. A jelenlegi szfárádi főrabbi beszédében méltatta elődje azon erőfeszítéseit, melyeket az általa elsődleges fontosságúnak tartott főrabbinátus intézménye megtartásának, illetve megerősítésének érdekében tett. Azt is elmondta, hogy apja, Ovádjá Joszef szfárádi főrabbi abban a szerencsében részesült néhány alkalommal, hogy együtt dolgozhatott Herzog rabbival. Záró mondataiban arra biztatta az ellenzék vezérét, hogy kövesse nagyapja útját, és a folytonos áskálódásokkal szemben támogassa a főrabbinátust. Ezután a főrabbi meghívta Herzogot, hogy együtt látogassák meg saját apjának sírját is, ahol együtt imádkoztak a Zsoltárok könyvéből.

Ráv Herzog Izrael első főrabbija volt. Még a brit mandátum idejében, Izrael Állam megalapítása előtt került ebbe a pozícióba, és az államalapítás után 11 évvel bekövetkezett haláláig töltötte be ezt a szerepet. 1888-ban született Lengyelországban, majd tíz évesen költözött családjával Nagy-Britanniába. Ekkor mutatkozott meg különleges tehetsége a tóratanulásban. A Londoni Egyetemen doktorált az ősi, égszínkék tchélet festék témájában. Kiterjedt kutatásai révén vált lehetővé az évszázadokkal ezelőtt elfelejtett bibliai festékanyag újra-felfedezése.

Mielőtt Izrael főrabbijává választották volna, Írországban töltötte be ezt a pozíciót, ahol – mivel támogatta az ír függetlenséget -, „Sinn Fein-rabbinak” nevezték. 1936-ban költözött a palesztinai brit mandátum területére, hogy a neves Ávráhám Jicchák háKohén Kook főrabbi utódja legyen. Szolgálata haláláig, 1959-ig tartott. Előkelő címe mellett, Herzog főrabbi széles körben elismert tóratudósként számos könyvnek volt a szerzője. Halála előtt egy évvel, a rabbinikus irodalom területén való munkájának elismeréseképpen, megkapta az Izrael-díjat.

Munkatársunktól

Megszakítás