Peren kívül egyezség született az izraeli nemzeti légitársaság és a sábátba berepülő LY002-es járat utasai között, akik korábban keresetet nyújtottak be az El-Al ellen.

2018. november 22-én, csütörtökön, a menetrend szerint 16:30-kor induló New York-Tel Aviv járat, amely péntek hajnalban, jóval a szombat bejövetele előtt érkezett volna meg Izraelbe, jelentős késéssel szállt csak fel. Induláskor azzal nyugtatták meg a légi utaskísérők a vallásos utasokat, hogy a gép még a sábát beköszönte előtt földet ér a Ben-Gurion repülőtéren. Amikor a péntek esti naplementéhez közel száll le egy El-Al gép valamilyen rendkívüli esemény miatt, gyakran a járótávolságban lévő lubavicsi település, Kfár Chábád lakói fogadják be szombatra a haza utat megtenni nem tudó utasokat.

Felszállás után azonban a pilóta közölte: a repülőgép már a sábát bejövetele után landol majd Izraelben. A fedélzeten tartózkodó mintegy 180 vallásos zsidó utas tiltakozása miatt a repülő leszállt Athénban, ahol lehetőség volt elhagyni a fedélzetet. A gép ezután folytatta útját Tel-Aviv felé.

A bajt tetézte, hogy rosszindulatú egyének a fedélzeten felvett jelenetekből olyan filmet vágtak össze, mintha a vallásos utasok megtámadták volna a repülőgép személyzetét. A filmet még az egyik izraeli TV-csatorna s leadta. A garázdaság tényét az El-Al is megerősítette, majd később visszavonta.

Amikor kiderült a hamisítás, Gonen Usziskin, az EL-Al vezérigazgatója is elismerte, hogy senki sem alkalmazott erőszakot a járaton. “Soha nem mondtam, hogy a haredi utasok megtámadtak volna bárkit is. Nem történt fizikai erőszak” – mondta.

A pórul járt utasok később pert indítottak a légitársaság ellen, és nagy összegű kártérítést követeltek. AZ El-Al ekkor azt ajánlotta, hogy ingyenes retúrjegyeket biztosít mind a 400 utasnak  – igaz csak európai desztinációkra.

52 utas nem fogadta el az ajánlatot és fejenként 7000 sékelnyi (585 000 Ft) kártérítést követeltek. A peren kívüli egyezség alapján végül 2152 sékelt (180 000 Ft) kapnak kézhez.

zsido.com

Forrás: crownheights.com