Háromezer pár gyerekcipő. Az állagmegőrzésen átesett lábbelik újra láthatók az Auschwitzi Múzeumban, ahol így összesen ismét mintegy nyolcezer pár cipő képezi a lágerben meggyilkolt gyermekek szívszorító emlékét, tudósít a JPost. Az állagmegőrzési folyamat előtt sok cipő a szétesés szélén állt: a cipők fém részeinek korróziója miatt a bőr elszíneződött és sérült. Hogy a következő nemzedékek is láthassák e szívfájdító emléket, az Auschwitz-Birkenau alapítvány néhány hónap leforgása alatt félmillió dollárt gyűjtött össze a konzerválási munkálatok megkezdéséhez.

„Az Auschwitzban meggyilkolt gyermekek utolsó megmaradt tárgyainak megőrzése ma, amikor a világban tombol az antiszemitizmus, fontosabb, mint valaha”

– mondta a harmadik generációs holokauszt-túlélő, az emberbaráti tevékenységéről is jól ismert üzletember, Eitan Neishlos, aki az első nagy adományt adta a konzerválási projekt indulásához.

„Biztosítanunk kell, hogy soha senki ne tagadhassa le vagy ferdíthesse el azokat a borzalmakat, melyeket a zsidóknak ki kellett állniuk a holokauszt során.”

A történelmi jelentőségűnek tartott projektet több ezren támogatták, az adományozók közt izraeliek és amerikaiak egyaránt szép számmal akadtak.

„Mi, akik évente felvonulunk az emlékükre azon az úton, ahol ők a halálba meneteltek, biztosíthattuk, hogy a közreműködésünkkel további száz évig láthatók lesznek majd a cipők”

– mondta dr. Shmuel Rosenman, a March of the Living vezetője.

A túlélők is hálásak voltak az állagmegőrzési munkálatok elvégzéséért. „Örökké meg kell őriznünk a meggyilkolt gyermekek emlékét” – mondta a túlélő Árje Pinsker.

„Szeretném kifejezni legmélyebb hálámat mindenkinek, aki részt vett ebben a szent projektben, a gyermekek emlékének megőrzésében, és ezzel biztosította, hogy a nácik rémtetteinek tárgyi bizonyítékai örökre fennmaradjanak. Örökké hálás leszek azért, hogy ebben részt vehettem”

– jelentette ki egy másik túlélő, Naftali Fürst.

 

 

Megszakítás