A Faception nevű alkalmazás komoly erkölcsi kérdéseket vet fel.

Olyan technológiát fejlesztett ki egy izraeli startup vállalkozás, amely 80 százalékos biztossággal képes bárkit jellemezni az arcvonásai alapján. A technológiát a terroristák elleni harcban is bevethetik – olvasható az Algemeiner honlapján.

A Faception nevű alkalmazást múlt héten mutatták be a kaliforniai Mountain View high-tech konferencián. A program állítólag a pedofil és fehérgalléros bűnözőket – sőt, a magas IQ-val rendelkező embereket vagy a profi póker játékosokat is képes felismerni arcvonásaik alapján.

Az alkalmazás kapcsán többen az etikai dilemmákra hívták fel a figyelmet. „Tényleg eldönthetem, hogy baltás gyilkos vagy, ha az arcodra nézek – és ez alapján letartóztathatlak? – tette fel a kérdést például Pedro Domingos, a Washingtoni Egyetem professzora.

„Sokkal jobban megértjük az embert, mint ahogy azt az emberek teszik egymással” – válaszolta Shai Gilboa, a Faception vezetője. Szerinte a személyiségünk kiül az arcszerkezetünkre is. „Ez egyfajta jel” – tette hozzá, majd azt is elárulta, hogy a cége máris együttműködést folytat egy biztonsági vállalattal a terroristák kiszűrése érdekében.

zsido.com

 

Kép forrása: Algemeiner

Megszakítás