Az Abu-Dzabiban tartott koncert volt az első alkalom 1945 óta, hogy arab országban játszottak az izraeli filharmonikusok – írja a Jpost.

A zsidó állam zenészeit az Emirátusok Kulturális Minisztériuma invitálta meg a neves Abu Dhabi Klasszikus Zenei Fesztiválra. A zenekart Láháv Sáni karmester dirigálta. Először Gustav Mahler Titán-szimfóniáját adták elő, majd Mozart 23. zongorakoncertje következett.

Izrael és az Arab Emírségek viszonya 2020-ban, az Egyesült Államok segédletével tető alá hozott Ábrahám-egyezmény aláírásával normalizálódott. A politikai, biztonsági és gazdasági együttműködés mellett dinamikusan fejlődnek a kulturális kapcsolatok is a két ország között. A szoros viszonyt mi sem jelképezi jobban, mint hogy a koncert a Hatikvával, az izraeli nemzeti himnusszal vette kezdetét.

Az Izraeli Filharmonikus Zenekart még az államalapítás előtt, 1936-ban hozta létre a Lengyelországból bevándorolt Bronislaw Huberman. A zenészek többsége az egyre növekvő európai antiszemitizmus elől menekülve érkezett a Szentföldre. A zenekar színvonalát jól mutatja, hogy a világhírű Arturo Toscani két ízben is vállalta a karmester szerepét. A filharmonikusok 1945-ben vendégszerepeltek a kairói operaházban, majd ezt követően hetvenhét éven át nem jutottak el arab országba.

„Az egyesült arab emírségekbeli fellépésünk egy kis lépés mindannyiunk vágya, a béke felé. Talán csak kis lépés, de mindenképpen szívet melengető. A zene nemzetközi kommunikációs eszköz, egyetemes nyelv, mely összeköti az embereket. Mi e kapcsolat kialakításához járultunk hozzá a magunk szerény eszközeivel”

– mondta Sáni. A 33 éves karmester 2020 óta vezeti a zenekart és a világ egyik legtehetségesebb fiatal karmestereként tartják számon.

A koncerten részt vett az Arab Emírségek kulturális, ifjúsági, környezetvédelmi és külügyminisztere, továbbá az elnök tanácsadója is. Izraeli részről Michál Herzog, az államelnök felesége és az Arab Emírségekben szolgáló izraeli nagykövet, Amir Hayek volt jelen.

„Ez egy nagyszerű, fejlődő barátság. Biztos vagyok benne, hogy számos, hasonló kulturális esemény valósul majd meg” – mondta Noura Al-Kaabi, ifjúsági miniszter.

Fotó: SHAI SKIFF