Felmérések azt igazolják, hogy a szélsőséges iszlamisták és a „politikailag korrekt” balos aktivisták egyértelműen a jövő értelmiségét, az egyetemistákat akarják megnyerni ügyüknek. A másként gondolkodókkal szemben pedig egyre militánsabban lépnek fel.

„Szabad, szabad Palesztinát!” és „Éljen az intifáda!” kiáltással palesztinbarát tüntetők nyomultak be egy izraeli vendégprofesszor órájára a Texasi Egyetemen. A Palesztin Szolidaritási Bizottság (PSC) aktivistái Izrael megsemmisítésére szólítottak fel, ám nagyon meglepődtek, amikor Ami Pedahzur nemcsak határozottan visszaszólt nekik, de még arra is megkérte őket: „üljenek le és tanuljanak.” Hiába: a PSC aktivistái most ki akarják rúgatni Pedahzurt az egyetemről, amiért „megfélemlítette” őket, és felháborodásukat fejezték ki, amiért nem élhettek a szólás szabadságával.

Nem ez az első, nem a legutolsó, és nem is ez a legdurvább Izrael- és zsidóellenes konfrontáció, amivel számos zsidó diáknak és tanárnak, illetve a zsidó államra pozitívan tekintő hallgatóknak évek óta számolniuk kell amerikai egyetemeken. Az Anti-Defamation League legújabb felmérése szerint az Egyesült Államok campusain egyre nő, ráadásul egyre agresszívabb formát ölt az Izrael-ellenes és antiszemita hangulatkeltés, az idei akadémiai évben 30 százalékkal nőtt az ilyen jellegű megnyilvánulások száma az előző évhez képest.

Az ADL megállapítja: az Izraelt bojkottálni szándékozó hírhedt BDS-mozgalom „kulcsfaktor” az Izrael-ellenes aktivitások megszervezésében, 21 százalékkal nőtt például csak a bojkott-témával foglalkozó események száma a campusokon. (A BDS-mozgalom erejének köszönhető például, hogy a minap az Amerikai Antropológiai Szövetség közgyűlése óriási többséggel, 1040:36 arányban megszavazta az izraeli akadémiai intézmények bojkottját. A rendezvényen jelen volt 30 izraeli antropológus is, de nem tudták megakadályozni a szavazást az „izraeli kolonialista telepes rezsimről”.)

Azokat a tanárokat, mint pl. a zsidó állam mellett mindig markánsan kiálló Alan Dershowitzot, akik szót emelnek az „anticionizmus” címen futó antiszemita rendezvények ellen, igyekeznek teljesen ellehetetleníteni, szabályos gyűlölet-kampányokkal megfélemlíteni. A campusokon létezik a kultúrák, nemek sokszínűsége, csak a vélemények sokszínűsége nem – mesélte Dershowitz, aki szerint „a politika és a félelem” miatt senki nem mer konfrontálódni az antiszemitizmust gerjesztő aktivistákkal.

Az aggasztó tendenciát több más felmérés is igazolja. A Kaliforniai Egyetemen tapasztalható antiszemita atrocitások miatt (pl. horogkereszteket és trágár antiszemita felszólításokat karcoltak ott parkoló autókba), a campusokat monitorozó AMCHA zsidó szervezet nemrég online felmérést készített, amiből kiderült: az ott tanuló zsidó diákok több mint 70 (!) százaléka tapasztalt már antiszemitizmust a campuson, beleértve a graffitikat éppúgy, mint a kötözködést, a leköpést, a Hitlert éltető beszólásokat, a fenyegetést és a fizikai támadást. Több mint 60 százalékuk megerősítette, hogy a BDS tevékenysége elősegíti a zsidó diákokkal szembeni ellenséges fellépést. A Brandeis Egyetemen nyáron közzétett kutatás ugyanezt a trendet mutatta ki.

A campusokon burjánzó „politikai korrektség” nevében eljáró súlyos intolerancia ellen küzd hosszú évek óta David Horowitz konzervatív publicista alapítványa, amelyet folyamatosan „gyűlöletbeszéddel” és „iszlamofóbiával” vádolnak, amiért szembeszáll az új keletű, „progresszív”  zsidóellenes kirekesztéssel.

A szervezet nemrég új kampányt indított #StopTheJihadOnCampus néven, amely nyilvánvalóvá tette, hogy a BDS és társai, különösen a Muslim Students Association és a Students for Justice in Palestine nem egyszerűen Izrael bírálatát, hanem megsemmisítését szeretnék elérni, ráadásul a Hamasszal és a Muszlim Testvériséggel is kapcsolatban állnak. Ezek a radikális csoportok „izraeli apartheid heteket” és más olyan eseményeket szerveznek, amelyek démonizálják a zsidó államot. Horowitzék beszámolója szerint azonban az egyetemek vezetései hisztérikusan reagáltak antiterrorista, „vallási gyűlöletet keltő” plakátkampányukra, és szolidaritásukat fejezték ki a muszlim csoportokkal.

Munkatársunktól

Kép: wikipedia

Megszakítás