Viszont a választók fele nem szavazna olyan politikusra, aki nem hisz Istenben.

A Pew Research Center adatai szerint a szavazók 80 százalékát nem befolyásolná a jelölt zsidó származása. Csak 10 százalék nem szavazna rá emiatt. 8 százalék viszont kifejezetten ezért voksolna rá. Jelenleg az egyetlen zsidó elnökjelölt aspiráns a demokrata Bernie Sanders szenátor Vermontból.

Nagyobb elutasítást jelenthet egy jelöltnek, ha evangéliumi keresztény, akkor a szavazók 20 százalékának lenne emiatt kevésbé szimpatikus. A muszlim identitás az amerikai polgárok 42 százalékát befolyásolná negatívan. A jelölt házasságon kívüli viszonya 37 százaléknak, a homoszexualitása 26 százaléknak lenne gond.

Jelenleg az Egyesült Államok választópolgárainak 51 százaléka kevésbé szívesen szavazna, olyan valakire, aki nem hisz Istenben. 2007-ben ez az adat, még 63 százalék volt – olvasható a jta.org cikkében.

Ami a kérdés pártszimpátia szerinti megoszlását illeti: a republikánusok 10 százaléka szavazna leginkább zsidó jelöltre és csak 7 százalékot befolyásolna ez a tény negatívan, 81 százaléknak nem releváns ez a szempont a döntésénél. A demokraták 5 százaléka szavazna kifejezetten szívesen zsidó jelöltre, 10 százalék kevésbé, 84 százalék nem tenne különbséget.

A felmérés 2000 ezer fős mintán készült január 7. és 14. között.

 

Kép: prn.fm