Az amerikai felnőtt lakosság több min kétharmada hajlandó lett volna zsidókat bújtatni a nácik elől – derül ki egy friss felmérésből, amit egy film kapcsán készítettek.

A Hollywood Reporter beszámolója szerint a felmérés egy korábban bemutatott film mostani digitális megjelenésének promóciójához készült. A Return to the hiding place keresztények egy csoportjáról szól, akik zsidókat bújtattak a vészkorszakban. Peter Spencer, a film rendezője elmondta: a közvélemény-kutatás elkészítésének ötletét az inspirálta, hogy John Rhys-Davis, a film egyik főszereplője a filmmel kapcsolatos interjúk során feltette a kérdést beszélgetőpartnereinek: ők vajon kockáztatták volna az életüket azért, hogy zsidókat bújtassanak?

A számos filmből és tv-sorozatból ismert sztár szerint ez egy olyan dilemma, amivel nekünk soha nem kellett szembenéznünk, de voltak, akik megtették és ezért akár az életüket is áldozták – olvasható az israelnationalnews.com-on.

Az 1000 fős mintán elvégzett közvélemény-kutatásban azt kérdezték: „Ha élt volna abban az időszakban, kockáztatta volna-e a maga, vagy a családja életét, szabadságát azzal, hogy zsidókat bújtat?” A megkérdezettek 69 százaléka válaszolta azt, hogy igen, megtette volna, és 31 százalék felelt nemmel.

Kép: holokausztemlekev2014.kormany.hu

 

Megszakítás