Egy új felmérés szerint tízből egy amerikai nem utasítja el a neonáci és a fehér felsőbbrendűséget hirdető ideológiát.

Az ABC News és a Washington Post által közzétett felmérés a Virginia államban augusztus elején lezajlott erőszakos összecsapások után készült. A válaszadók 9 százaléka szerint a neonáci nézetekkel nincs probléma, míg 83 százaléka szerint az ilyen ideológia „elfogadhatatlan”. 8 százaléknak nincs véleménye a kérdésről.

A republikánus szavazók 13%-a szerint fogadhatók el a neonáci nézetek. Ez az arány Trump hívei között valamivel magasabb: 17%. A kutatásban rákérdeztek az antiszemitákat és rasszistákat is tömörítő „alt-right” vagyis az új szélsőjobb megítélésére is. A megkérdezettek 10%-a támogatja a mozgalmat, míg 50% szemben áll vele, és 41%-nak nincs véleménye róla.

A virginiai erőszakos események után Donald Trump amerikai elnök ellentmondásosan nyilatkozott: először nem nevezte nevén a szélsőjobboldali zavargókat, majd visszataszítónak nevezte a Ku-Klux Klánt és a neonácikat, végül az elszabadult erőszakért egyaránt hibáztatta a felvonuló szélsőjobboldaliakat és az antifasisztákat. A válaszadóknak mindössze 28%-a helyeselte Trump ezen megnyilatkozásait, 56%-uk viszont elutasította azokat. A republikánus szavazóknak 62%-a értett egyet Trumppal, a demokratáknak csupán 6%-a.

Összességében a válaszadók 37%-a elégedett Trump elnökségével, míg 58%-uk nem.

Az 1014 fő megkérdezésén alapuló  felmérés, amelyet a Langer Research Associates végzett, 3,5 pontos hibahatárral dolgozik.

Forrás