Az amerikai zsidó közösségek is csatlakoztak, ahhoz a kezdeményezéshez, ami a tiltakozásokat, zavargásokat kiváltó rendőri túlkapások nyomán indult el az Egyesült Államokban. A több szervezetet összefogó Jewish Council for Public Affairs, arra hívott fel, hogy induljon társadalmi párbeszéd a rendőrség módszereiről.

 A szervezet elnöke Steve Gutow rabbi kifejtette: „ilyen kritikus időszakban nem csak a bűnüldöző szervek és a jogfosztott közösség – különösen az afroamerikaik – között van szükség párbeszédre, hanem a saját közösségeinkben is!”

Több helyen a zsidó szervezetek jó kapcsolatokat ápolnak az afroamerikai közösséggel, a rendőrség pedig arra számít, hogy segítenek a közvetítésben – írja a jta.org. Baltimore-ban, ahol az erőszakos tiltakozások miatt egy időre kijárási tilalmat is bevezettek, a Jews United for Justice helyi aktivistái, önkéntes jogvédőként felügyeltek a börtönbe kerülők körülményeire, végig a tiltakozások alatt.

Detroitban a kissebségeknek létrehozott, Michigani Kerekasztal nevű ernyőszervezet, amelynek munkájában a helyi zsidó csoportok is részt vesznek, rendkívüli ülést hívott össze a történtek után. Heidi Budaj az Anti-Defamation League regionális igazgatója elmondta: a találkozó lehetőség arra, hogy beszéljenek a mostani folyamatokról. „Ezek az incidensek olyan vitákat hoznak a felszínre, amelyek rejtve voltak sok-sok éven át és mindannyian szeretnénk megoldást találni, mielőtt újra baj lenne Ferguson-ban vagy Baltimore-ban.”

Korábban a rend fenntartásához ezer rendőrt és a Nemzeti Gárda háromezer katonáját vezényelték Baltimore-ba.   Az indulatok lecsillapodásához nagyban hozzájárult, hogy az államügyész nemrég bejelentette: Freddie Gray halála emberölésnek minősül, és ezért az őt őrizetbe vevő hat rendőr ellen vádat emelnek. A vádak megalapozottságáról – amelyek a törvénytelen letartóztatástól a testi sértésen és a gondatlanságból elkövetett emberölésen át a szándékos emberölésig terjednek – vádesküdtszék fog dönteni. Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután menekülni kezdett a rendőrök elől. A 25 éves afroamerikai fiatalember az eljárás során súlyos nyakigerinc-sérülést szenvedett, amelybe egy hét múlva belehalt.

 

zsido.com

Megszakítás