Mióta Spanyolország és Portugália bejelentette, hogy állampolgárságot ad a XV. század végén elűzött zsidók leszármazottainak, az Egyesült Államok déli részén élő, spanyolajkú, zsidók felmenőkkel rendelkező emberek közül is egyre többen élnek a lehetőséggel. A program hamarosan bezárul, mert Spanyolország csak ez év szeptemberéig fogad el jelentkezéseket.

Blanca Carrasco, az El Paso-ban működő Texasi Egyetem adminisztrátora még emlékszik, amikor nagybátyja arról panaszkodott, hogy a dédanyja ladinóra váltott, amikor azt akarta, hogy ne értsék, amit mond. A család katolikus vallású volt és ő, mint kisgyerek nem tudta, hogy honnan ered a ladinó nyelv és mi a kapcsolata a zsidósággal. „Arra is emlékszem, hogy minden tükröt letakartak, amikor meghalt valaki” – mondta Carrasco.

Az USA délnyugati államaiban nem ritka az efféle eset. Számos, Latin-Amerikából bevándorolt családnál szólnak történetek titokban meggyújtott péntek esti gyertyákról, disznóhúsmentes konyháról és más zsidó szokások gyakorlásáról.

Yolanda Chavarria-Radcliffe, szintén Texasból, még arra is emlékszik, hogy nagyszülei gyakran emlegették: „Régen mi is zsidók voltunk”.

„Gyerekként nem igazán értettem mit is jelent mindez. De idővel egyre kevésbé találtam választ a katolicizmusban és a kereszténységben. Később, amikor a titkos zsidókról olvastam, elkezdtem a családunk múltját kutatni és csupa olyan névre bukkantam – Juarez, Orranita, Aguirre, Enriquez -, melyet tipikusan marrano (katolizált, de a zsidó hagyományokat titokban gyakorló) családok viseltek” – mondta Yolanda, aki Blancával együtt úgy döntött, hogy visszatér ősei hitére és egy konzervatív rabbi, Stephen Leon segítségével betért a zsidó vallásba.

Az inkvizíció kitüntetett figyelemmel vizsgálta az „újkeresztényeket”, ezért sok titkos zsidó arra kényszerült, hogy a spanyol birodalom távoli területeire költözve kerüljék el a lelepleződést. Sokan települtek le a Karib-szigeteken és Mexikóban, később pedig számosan Amerikába költöztek.

Albuquerkue-ben, Új-Mexikó államban a zsidó közösség egy olyan családfakutató programot indított el, mely a spanyol és portugál zsidó eredetet kutatja. Akinél ez bizonyítottá válik, az eséllyel pályázhat spanyol vagy portugál állampolgárságra – amennyiben megfelelő nyelvtudásról is bizonyságot tesz.

„A világ minden tájáról jelentkeznek érdeklődők, akik szefárd zsidó őseiket keresik. A családi háttér és a vezetéknevek alapján mi igazolást állítunk ki erről. Ezzel beadhatják a jelentkezésüket Spanyolországban, és ha átmennek a teszten, megkapják az állampolgárságot. Portugáliában még nyelvismeret sem szükséges.” – mondta Dr. Sarah Koplik az Új-Mexikói Zsidó Szövetség egyik vezetője, aki szerint Új-Mexikóban akár 300-400 ezer ember is jogosult lehet az állampolgárságra.

„Új-Mexikó első, 80 családból álló telepes közösségének legalább az egynegyede titkos zsidó volt, manapság pedig a spanyolajkú lakosság 30-40%-a rendelkezhet legalább egy marrano őssel” – tette hozzá.

Dr. Koplik azt is elmondta, hogy Donald Trump megválasztása után pörögtek fel az események. A program első éveiben alig néhány tucat ember érdeklődött nálunk, a 2016-os elnökválasztás óta viszont több százan. „Én is jelentkeztem, mert ez egyfajta biztonságot ad az Amerikát elárasztó rasszizmus és antiszemitizmus ellen. Trump előtt még csak gondolkodtam a dolgon, de a megválasztása után már nem vártam tovább. Elkezdtem spanyolul tanulni, mert nem érzem magam többé biztonságban.” – mondta Dr. Koplik, aki hozzátette, hogy ez csak a magánvéleménye és nem a zsidó közösség hivatalos álláspontja.

Blanca Carrasco szintén az elnökválasztás után kezdte komolyan venni a spanyol állampolgárság felvételének lehetőségét. „Trump miatt nagyon idegesek vagyunk. Kinyitotta Pandora szelencéjét, és ma már mindenki szabadon gyűlölhet azért, mert más a vallásod vagy a bőrszíned. Már azon is elgondolkodtunk, hogy visszaköltözünk Mexikóba”.

Chavarria-Radcliffe nem ért egyet a nyugtalansággal. „Én is és a férjem is Donald Trumpot támogatjuk. A spanyol állampolgárság csak egy érdekes lehetőség a számunkra. Valószínűleg nem élünk vele, mert az Egyesült Államokban még mindig kisebb az antiszemitizmus, mint Spanyolországban vagy Európában. Nem tartom ellenségesnek az amerikai kormányt és sokan csodálkoznának, ha tudnák, hogy mennyi spanyolajkú amerikai gondolja így. Egykor titkos zsidók voltunk, most pedig „titkos Trump-hívők”.

zsido.com

Forrás: TOI

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

 

 

Megszakítás