Bár a múlt héten még kicsit visszavette az uralmat a tél, most már menthetetlenül itt a tavasz, még a zsidó naptár szerint is, hiszen beköszöntött a tórai év első hónapja, niszán hava. Niszán igazán különleges hónap, rengeteg érdekességet és ünnepelni valót hoz nekünk.

Mindenki tudja, hogy ilyenkor ünnepeljük Peszách ünnepét, de talán nem mindenki van tisztában azzal, hogy az egész hónap rendelkezésünkre áll egy különleges micva megtartására. Ez pedig a virágzó gyümölcsfákra mondott áldás, a birkát háilánot. Miért mondunk egy ilyen jelenségre áldást? Mert mindenért hálásak vagyunk, amit az Örökkévaló tesz értünk és ad nekünk, így azért is, hogy a gyümölcsfák virágba borulnak a következő évi termés ígéretét hordozva magukban. „Ezekkel elismerjük az Örökkévaló uralmát az egész világ és annak minden kis részlete – például a jó termés előfeltétele, a virágzó fák látványa – fölött” – fogalmaz a zsido.com-on megjelent cikkében Chana Deutsch a témáról. (Ebből egyébként azt is megtudhatjuk, hogy a déli féltekén, ahol a mi őszünk idején virágoznak a fák, tisri hónapban mondják az áldást.)

Az írásból megtudhatjuk, hogy „bár az áldás a hónap folyamán bármikor elmondható, sokan igyekeznek, hogy az első adandó alkalommal, vagy­is ros chodes (újhold) nap­ján elmondják, lehetőleg minjenben.” A ros chodes ugyan már elmúlt (ráadásul van­nak, akik szerint sábeszkor nem is szabad ezt a micvát tel­jesíteni), azonban még mindig van jó pár napunk pótolni. Eh­hez lehetőség szerint két virágzó gyümölcsfát keressünk, amelyek lehetnek egyféle fajtájúak.

A középkori kabbalista, a cfáti Jicchák Luria rabbi azt tanította, hogy „azok a lelkek, akik valami miatt nem jutottak el végső nyughelyükre, sokszor fákban és egyéb növényekben találhatók, az áldással segítünk e lelkeknek nyugalmat találni.” Használjuk hát ki a jó időt, járjunk egyet a természetben, keressünk virágzó gyümölcsfákat és mondjuk el a rájuk mondandó áldást! Ezzel nemcsak egy micvát gyakorolunk, de talán épp egy léleknek is segítünk. Márpedig a jóság, a cheszed különleges erővel bír, és ennek érdemében fog fölépülni a harmadik jeruzsálemi Szentély és jön el – remélhetőleg mihamarabb, még napjainkban – a megváltás!

 

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 31. szám – 2022. április 7.