Míg 2019-ben 550 bejelentett antiszemita indíttatású esetet vettek nyilvántartásba, ez a szám 2020-ra 585-re emelkedett – áll a bécsi izraelita hitközség (IKG) által nyilvánosságra hozott jelentésében. Az elmúlt 19 évben, amióta ilyen statisztikát készítenek, a tavalyi érték a legmagasabb.

Az antiszemita atrocitások számának növekedésében a koronavírus-járvány, illetve a járvánnyal kapcsolatos tüntetéseken regisztrált, részint antiszemita jellegű megnyilvánulások is szerepet játszanak. A legnagyobb emelkedés a sértő magatartásban történt, az előző évhez képest 125-tel emelkedett ezek száma. Ebbe a körbe tartoznak az antiszemita kijelentések, szidalmazások és kommentárok, melyek sokszor szemtől szemben hangzanak el, máskor írásos – levél, e-mail vagy a közösségi portálokon feltűnő hozzászólás – formájában jelennek meg.

Oskar Deutsch, az IKG elnöke úgy véli, hogy különösen most, a világjárvány idején igaz Theodor Adorno zsidó származású német filozófus kijelentése, miszerint “az antiszemitizmus nem más, mint szóbeszéd a zsidókról”. Szerinte legfőképpen az interneten és a tüntetéseken terjednek a hazugságok, és “ezekből a szavakból könnyen tettek lehetnek, ha nem teszünk ellene”.

Karoline Edtstadler osztrák alkotmány- és európaügyi miniszter is aggodalmának adott hangot a jelentés kapcsán, és felhívta a figyelmet a koronavírus-járvánnyal összefüggésbe hozható, antiszemita tartalmú összeesküvés-mítoszokra. “Ha egy koronavírus elleni tüntetésen náci karlendítéseket vagy éppen Dávid-csillagot viselő embereket lehet látni, akik ezzel a holokausztot kívánják ártalmatlannak feltüntetni, az mindenképp elítélendő, és nem szabad elhallgatni” – jelentette ki a miniszter.

Hozzátette, az antiszemitizmus elleni nemzeti stratégia, melyet a kormány januárban tárt a nyilvánosság elé, fontos és hatékony eszköz a küzdelemben, de “még sok a tennivalónk, az antiszemitizmus elleni harc össztársadalmi feladat”.

MTI/zsido.com