A terméket az izraeli Kfár Netterben működő Camero-Tech vállalat tárta a nagyközönség elé a párizsi haditechnikai vásáron. A Camero-Tech olyan impulzus alapú, ultra-szélessávú képalkotó megoldásokat fejleszt, amelyek titkos akciók során és magukat elbarikádozó terroristák ellen vethetők be biztonságos távolságról, illetve kutatási és mentési akcióknál is sikerrel alkalmazhatóak – írja a Ynet.

A nagy érdeklődésre számot tartó, hordozható és kis súlyú berendezés, amely a Xaver LR40 névre hallgat, képes 50 méterről érzékelni egy fal mögött rejtőző tárgyat és valós időben közvetíteni annak mozgását.

Az XLR40 különlegessége, hogy sokkal távolabbról és sokkal hosszabb ideig használható, mint a versenytársai közül bármelyik – mondta Ilán Abramovich, a cég értékesítésért felelős vezetője, aki elárulta, hogy készítenek egy nagyobb készüléket is, amelynek érzékelési távolsága eléri a 100 métert.

Camero Xaver 100 Tactical Through Wall Radar Detection System

Building on its successful legacy of through-wall RF imaging products, Camero has developed an innovative presence of life detector – the Xaver™ 100. The Xav…

A fejlesztők által alkalmazott radartechnológia széles sávú rádiójeleket használ. Ez azt jelenti, hogy folyamatos impulzusokat küld, melyek több, különböző anyagból készült falon is áthatolnak. A cél az, hogy az ellenséges környezetben lévő szárazföldi erőknek operatív előnyt biztosítsanak. A rendszer annyira érzékeny, hogy akár a legkisebb mozgást és a légzést is érzékeli.

 

Más széles sávú képalkotó rendszerekhez hasonlóan az egyetlen anyag amelyen a technológia nem lát át, a tömör fém. „Ismert tény, hogy a rádiójelek nem hatolnak át a tömör fémen. Ezt a jelenséget nevezzük Faraday-kalitkának. A vasbetonból készült fal azonban nem jelent problémát, mert az acélháló rései között a készülék képes áthatolni” – magyarázta Abramovich.

A berendezést az október 19. és 22. között megrendezett Milipol haditechnikai vásáron mutatják be Párizsban. A rendezvény rangját jelzi, hogy 55 ország több mint ezer vállalata képviselteti magát és mintegy 30 ezer látogatót vonz az esemény. A legfejlettebb haditechnikát gyártó izraeli Elbit System és Rafael cégek állandó résztvevői a vásárnak.

„Büszkék vagyunk arra, hogy itt mutatkozhat be első alkalommal az XLR40-es rendszer, a távoli hadviselést segítő termékcsaládunk legújabb tagja. Ezt a rendszert sokoldalúan lehet használni: elrejthető egy gyors helyváltoztatást lehetővé tévő gépkocsiban, álcázható terepszínű hálóval egy titkos bevetés során, illetve a megfigyelt objektum közelében fekvő lakásban vagy háztetőn is elhelyezhető” – mondta Ámir Beeri, a Camero-Tech vezérigazgatója.

Fotó: Camero Tech

 

Láthatatlanná tevő anyagot fejlesztettek ki Izraelben

A Polaris Solutions nevű izraeli cég olyan anyagot fejlesztett ki, mely gyakorlatilag láthatatlanná teszi a katonákat.