A héber átid szó jövőt jelent, míg az ÁTID az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség ifjúsági szervezete. A névválasztás üzenete jól érthető: ezek a 15-25 év közötti fiatalok közösségünk jövője, a feltörekvő ifjak maguknak építik a jövőjüket. 

 

Ifjúsági szervezet születik

Kezdetben csak a Zsidó Tudományok Szabadegyetemének ösztöndíjprogramját hívták ÁTID-nak, ám később az ebből kifejlődő és a frissen létrejövő ifjúsági szervezet kapta meg a nevet. Lőcsei András is így került az alapítók közé: „Amikor felmerült az ötlet, hogy a ZSTSZ fiataljaival lehetne egy programsorozatot létrehozni, az elsők közt jelentkeztem a megalakuló szervezet vezető pozíciójára.”

Az ÁTID 2014. március 8-án tartotta meg alakuló gyűlését, melyen a szervezet, mint egyesület létrejött. A tagok megválasztották a háromtagú elnökséget, melyben Keszler Áron, Lőcsei András alelnökként és Kovács Gergely elnökként látja el feladatait. Az elnökség azóta is részt vesz az EMIH hivatalos küldöttgyűlésén, és a hitközség legfontosabb ügyeinél is jelen van.

Az ÁTID célja, hogy a tagjai közösségben, különböző programokon keresztül élhessék meg zsidó összetartozásukat. Emellett hangsúlyt fektetnek arra, hogy a fiatalok megismerjék a hazai zsidóság szervezeteit, és részt vehessenek azok munkájában. Szeretnék, ha a fiatalok olyan öntudatos felnőttekké érnének, akik felelősséget vállalnak önmagukért és közösségükért, akik értik és tudatosan alakítják a közösség fejlődését.

A legtöbb tag nagy- vagy dédszülei Holokauszt-túlélők, akik közül sokan elzárkóztak a vallástól és a közösségtől is. A szocializmus évei alatt a zsidó öntudat nagyon sokaknál a Holokauszthoz kötődött, azonban a 20-30 éves gene­rá­ció már nem a Holokauszt alapján defi­niál­ja magát. A Holokauszt az emberi­ség és a zsidóság egyik legnagyobb tra­gédiája, amit sosem szabad elfelejteni. De nem építhetjük erre az identitásunkat. Az ÁTID nagyon fontosnak tartja a pozitív zsidó önkép kialakítását, amit él­ményekkel és a közösségi lét örömteli megélésével szeretne elérni. A judaizmus 3500 éves története, a szokások állandósága arra sarkallja a tagokat, hogy még többet tegyenek a zsidóságért.

atid1

„Az ÁTID egy egyedi dolgot képvisel Magyarországon, a hagyományok őrzését, a modern korral kombinálva. A hangsúly főképp azon van, hogy a szervezet nem kívánja elhagyni a Tórában leírt parancsolatokat, hanem a micvák szellemében egy 21. századi aspektusában oldódik fel.” – fogalmazza meg Lőcsei András alelnök a szervezet alapértékeit.

Ezt mindenki másként éli meg, az ÁTID pedig lehetőséget ad arra, hogy sok területen kipróbálják magukat és megtalálják azt az utat, amiben jól érzik magukat, és amivel ők tudnak tenni a közösségért.

atid3

ÁTID helyek

Az ÁTID-nak több bejáratott „törzs­he­lye” van, és remélik, hogy hamarosan egy új közösségi központtal bővíthetik majd a „zsidónegyedet”, ahol többek között egy ifjúsági zsinagógát is terveznek.

Az egyik legfontosabb találkozóhelyük a Bét Menáchem Gyermekoktatási Központ nagyterme, ahol a zsidó ünnepeken különböző programokat és fár­brengeneket (vacsora, mulatság) tartanak. Az ifjúsági tagozat másik kedvelt helye a MAZSÖK üdülő Badacsonytomajon, ahol nyaranta egyhetes nagytábort szok­tak rendezni. A Balaton parti üdülő kiváló a pihenésre, elmélkedésre és a kö­zösség meg­élésére. Az üdülőben zsina­gó­ga is van, ahova Budapestről Tórát is visz­nek. Ba­dacsonytomajon az ÁTID több bár micvót (felnőtté avatás) is tartott már.

A hely, amit még meg kell említeni, az Mád. A nemrég felújított mádi Rab­bi­ház és Zsinagóga kiinduló pontja a „Cso­darabbik útjának”, amely zsidó zarándoklatként végigvezeti az érdeklődő­ket a Tokaj-Hegyalja régió zsidó emlé­kein. Az ÁTID többször járt itt, akár Sáb­bátont tartani, akár az utat végigjár­ni, ahol is nagyon érdekes és értékes tapasztalatokat szerezhettek. Mádon Faith Aser segítségével a zsinagógában öt ÁTID-os lány kapott héber nevet, ezzel egy lépést téve a hagyományok és vallási törvények felé.

atid

 

Társadalmi felelõsségvállalás

Az ÁTID gyakran részt vesz a CEDEK Izraelita Szeretetszolgálat munkájában is, ami segít, hogy a fiatalok nyitott szem­mel, segítésre készen járjanak a vi­lág­ban. Ehhez kötődik az ifjúsági szervezet egyik legemlékezetesebb pillanata is. Ros Hásánákor almát és mé­zet osztottak a járókelőknek az ÁTID ön­kéntesei a Madách téren, amikor megállt mellettük egy menekülteket szállító busz. A járókelők legnagyobb megle­pe­tésére az osztást vezető Keszler Áron al­el­nök a busz ablakából félig kilógó szír gye­rekeknek több csomag almát és mézet adott fel.

Az ÁTID kapcsolatban áll a Tett és Védelem Alapítvánnyal is, akik a magyarországi antiszemita ügyek jogi vonatkozásaival, és a zsidó közösség önvédelmével is foglalkoznak. Az ÁTID-TEV egy hétvégét is szervez, melynek témája a „bullying” (iskolai zaklatás) elleni fellépés. Ennek alapján a résztvevők képzéseket tarthatnak majd iskolákban.

Fontos az is, hogy reagáljanak az aktuális eseményekre. Így például a Saul fia bemutatása körül kialakult online „kommentháborúban” a szervezet tagjai egy négyalkalmas képzés során szakértőktől hallhatták, hogyan védekezzenek az online felületeken megjelenő antiszemita támadások ellen.

atid2

 

Kapcsolatban a külvilággal

Az ÁTID igyekszik megmutatni tagjainak a zsidó közösséget körülvevő tágabb társadalmat és a más országokban élő zsidóságot is. Szerveztek már nemzetközi tábort Badacsonytomajon és ellátogattak Brüsszelbe is, ahol az Európa Parlament munkájával ismerkedtek.

Így például az Ifjú Keresztény Szövetséggel együttműködve szervezték meg Erdő Péter bíboros és Köves Slomó vezető rabbi beszélgetését (lásd 28. oldal), melynek témája a zsidó-keresztény együttélés és a menekültkérdés volt. Ezúttal a házigazda az IKSZ volt, ám a következő hasonló jellegű rendezvényt a Keren Or Központban az ÁTID szervezi majd.

Több más program is szervezés alatt áll, tudtuk meg Lőcsei Andrástól: „Még aktívabbak kell lennünk és több közösségi eseményt szervezni! Például: minikonferenciák a budapesti zsidóság jövőjével kapcsolatban. Ilyen meghívások és együttműködések már történtek, akár az Élet menetén, ahol együtt vonultunk a többi zsidó ifjúsági szervezettel, sőt elnökségünk meghívást kapott a Zsidó Fiatalok Jövőképe konferenciára, ahol a szervezetek vezetői tárgyalnak és ötletelnek majd egymással.”

Kovács Gergő ÍRÁSA

A cikk az Egység magazin 86. számában jelent meg. Az Egység magazin legújabb számát keresse a Keren Or Központban (1052 Károly krt. 20) vagy a Kóser Piacon (1074. Dohány utca 36.). Ha érdekesnek találta írásunkat, és szeretne még több zsidó témáról olvasni, csatlakozzon előfizetőink táborához! Előfizetésért kattintson http://fizetes.zsido.com/ujsag.php oldalra.

 

Megszakítás