Zsidó történelem és a Biblia régészete címmel indított előadás-sorozatot az EMIH. Az első programra még júniusban került sor.

A sorozatot vezető dr. Gürtler Katalin régészetet és teológiát tanult, részt vett az ókori filiszteus város, Gát feltárásában. Jelenleg Kőszegen és Budapesten él, és más egyebek mellett tudományos ismeretterjesztő előadásokat tart a bibliai régészet témakörében. Őt minden alkalommal egy társelőadó kíséri, aki az előadáshoz kapcsolódó vallási témáról beszél.

Az első előadáson, melyet a Vasvári Pál utcai zsinagógában tartottak, dr. Gürtler Katalin régész megismertette a hallgatókat a bibliai régészet különlegességeivel, Oberlander Báruch rabbi pedig Sávuotról és a tóraadásról beszélt. A második előadásra a támuz hó 17-i böjt előtt egy nappal, július 15-én kerül sor. Mivel ezen a napon Jeruzsálem falainak áttörésére emlékszünk, ami a Szentély tragikus lerombolásához vezetett, mi másról is beszélhetnénk, mint Jeruzsálemről, a szent városról? Gürtler Katalin a város régészeti leleteiről mesél, Szabó György pedig arról, mit jelenthetett a zsidóknak a falak leomlása és hogyan engedhette az Örökkévaló a Szentély pusztulását.

A sorozat harmadik részében továbbra is Jeruzsálemben barangolunk: Gürtler Katalin Dávid és Salamon korának emlékeibe vezeti be a hallgatókat, Szabó György pedig arról beszél majd, milyen következményekkel járt a Szentély pusztulása a kortársakra, és hogyan hat ma ránk.

A sorozat következő két alkalmára már lehet regisztrálni a rendezveny@zsido.com e-mail-címen.

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 44. szám – 2022. július 7.