Ask the Rabbi

 

Feltámadás

 

Kérdés: Mózes könyveiben miért nem olvasni a feltámadásról? Miért csak a babilóniai fogság után lehet erről olvasni [lásd pl. Jesájá 26:19.]? Választ köszönöm: Ferenc

 

Válasz: A feltámadáson kívül felsorolnak meg egy pár dolgot, ami a Mózes öt könyvében nem olvasható pl.: hogy kell rituálisan kóser húst vágni és elkészíteni, a Bibliában 5Mózes 12:21. azt mondja, hogy úgy kell ezt vágni “ahogy megparancsoltam”,  de sehol nem található ennek a részletezése. Továbbá, hogy kell reggelente az imaszíjakat, a tfillint tekerni, mi az és hogy kell készíteni, 5Mózes 6:8., annyit mond, hogy tekerni kell és lehet még sorolni sok mindent, ami hiányzik a Bibliából, annak ellenére, hogy van rá utalás.

A válasz mindezekre: a kérdések nem helytállóak, mivel a zsidó vallásnak alapjai és részletezésének csak egy része szerepel a Bibliában az “Írott Tanban”, a többit a “Szóbeli Tan” rögzíti.

De ha nagyon akarunk találni utalást erre Mózes öt könyvében, akkor a Talmud Szánhedrin 90b.-nél találhatjuk idevonatkozóan, hogy elképzelhető, hogy a Bibliában is van erről szó: 5Mózes 31:16.-ban azt mondja az Örökkévaló Mózesnak: “Íme, te pihenni fogsz őseidnél és felkel ez a nép és hűtlenül átpártol…”, mivel a Tóratekercsben nincs semmiféle pontozás lehet ezt másképpen is olvasni: “Íme, te pihenni fogsz őseidnél és felkelsz, ez a nép pedig hűtlenül átpártol…”!

Oberlander Baruch

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 5. szám – 2014. október 6.