Ask the Rabbi

 

Nem kóser a Traubisóda?

Kérdes: Az utóbbi hetekben, hónapokban különböző dolgokat hallottam arról, hogy kóser a magyar Traubisóda (valami pecsét az van rajta). Ön szerint megbizhatóan kóser a Traubi? És a többi szénsavas és nem szénsavas üdítő? Köszönettel, Schneider Miklós

 

Válasz: Vannak olyan dolgok, amihez nincs szükség rabbinikus ellenőrzésre a kóserság igazolásához, pl.: liszt, cukor, só, mert ezek természetes anyagok, melyekbe nem szoktak semmit sem belekeverni.

Vannak azonban olyan dolgok, ahol időről időre jó, ha tartanak egy ellenőrzést, mint pl.: egy konzervgyárban, ahol csak zöldségeket vagy gyümölcsöket dolgoznak fel, csak noövényi eredetű adalékokkal. Az ellenőrzés által biztosíthatjuk, hogy nem vezettek be a feldolgozottak állati eredetű vagy szőlő származékkal való keverését. A szőlő származék bornak minősül, ami nem kóser, ha nem zsidó nyúl hozzá.

Bor, hús és tej készítésnél állandó ellenőrzés szükséges, hogy minden fázisban az előírásoknak megfelelően járjanak el, mert ha nem, akkor az elveszti kóser jellegét.

Ahol a gyártó maga zsidó, az sem garancia, mivel „az ember nem tanuskodhat a saját érdekében”. Annál is inkább mivel érdekelt az üzletben! Lásd pl. Talmud Szánhedrin 25a.

A fenti alapján a Traubi szóda mivel szőlő származék állandó rabbinikus ellenőrzés alá kell hogy essen. Az üvegen csak annyi szerepel, hogy kóser és ezt igazolja a cég tulajdonosa, ami nem elfogadható.

Nem ismerem őt személyesen, de akkor is ha mindennapi életeben és üzleti életeben vallásosan viselkedik, még mindíg nem tanuskodhat saját érdekében.

Rosenwasser úr a King’s Hotel tulajdonosa szerint Hoffmann rabbi a Dob utcai hitközség ortodox rabbija megtiltotta neki, hogy Traubi termékeket szolgáljanak fel a kóser szállodában.

Egyéb italok, amibe nem kerül borszármazék kósernak minősül. A Coca-Cóla és a Pepsi cóla Izraelbe rabbinikus pecséttel van ellátva, szóval ez a recept kóser.

Oberlander Baruch

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 20. szám – 2014. október 15.

 

Megszakítás