Ask the Rabbi

 

Táchánun Minchá délutáni imában?

 

Kérdés: Lenne egy kérdésem: Magyarországon azért nincs Táchánun (Könyörgés bűnbocsánatért) a Minchában, mert közel esik az estéhez (együtt van a Máárivval)? Mert itt Monsey-ban mondanak (3-kor van Minchá), és nem tudom, hogy nekem kell-e mondanom? Előre is köszönöm. Jánkele

 

Válasz: Úgy tűnik a helyes szokás az, hogy a Minchában is mondanak Táchánunt. A Sulchán Áruch (Orách Chájim 131:3.) csak annyi felmentést ad ez alól: ha olyan későn mondtuk a Minchát, hogy már láthatok a csillagok (naplemente után, még mondani kell). Elképzelhető, hogy azok, akik nem mondanak Minchában Táchánunt, mert mindig későn mondják. Ebben a témában lásd még uo. Sulchán Áruch Háráv 4., Misná Brurá 17.

 

A tfilin tekerés

 

Kérdés: Hogyan alakult ki a tfilin tekerés? Yaakov

Válasz: A tfilin rakás micvájáról azt írja a Tóra: “Kösd őket jelképként karodra és homlokkötőként szemeid közé” (5Mózes 6:9.), míg más helyen: “e szavaimat tegyétek hát szívetekre” (uo. 11:18.), így megtudhatjuk, hogy a tfilint a felkarra a szívvel szembe kell tekerni (Mönáchot 37b.). De ha félbe hagynánk az első tekerés után, akkor az meglazulna, esetleg leesne. Ezért azt olvashatjuk a Talmudban (uo. 35b.), hogy “Ráv Áchá bár Jáákov folytatta a tekerést és eljutott a középső ujjhoz, amire háromszor rögzítette rá a szíjat”. A Sulchán Áruch ehhez még hozzáteszi, hogy “a szokás: hatszor vagy hétszer tekerjük az alkarra”. Érdekességként szolgál, hogy például az esküvőre, azaz “a vőlegény és a mennyasszony összekötési ceremóniájára”, szintén hét áldást mondanak, a tfilin is egy kötelékként szolgál Isten és ember között (Táámé HáMinhágim 23.).

 

Földönkívüli élet

 

Kérdés: Mennyire tiltja a Talmud az űrkutatást? B.Gábor

Válasz: Nem tiltja. Az egyetlen hely a Talmudban ami erre vonatkozhat az Chágigá 11b. a Misnában, ahol azt mondja, hogy nem jó kutatni “azt, ami fölöttünk van”, de 800 évvel ezelőtt Rási a kommentárjában már elmagyarázta nekünk, hogy itt nem a Föld bolygó fölöttről van szó, hanem az egész teremtés fölöttről, ahol már csak Isten létezik.

 

Kérdés: Található-e a Talmudban vagy más irodalomban, gondolok itt főleg a misztikus írásokra, mint a Zohár, vagy a Kabala többi része utalás a Földön kívüli életre?

Válasz: Igen, erről az Egység 33. számában megjelent egy cikk Vannak-e rabbik a Marson? címmel, Köves Slomo írása.

 

Kérdés: Előfordult-e, hogy valamely rabbi abból az alapállásból vizsgálta az Írást, hogy nem a Föld az egyetlen életet hordozó bolygó?

Válasz: Igen, a lubavicsi Rebbe lásd föntemlített cikkben.

 

Kérdés: Mennyire vonatkozhat a Tánjá több dimenziós elképzelése az általam felhozott kérdésre?

Válasz: A Tánjá több dimenziós magyarázatai (valószínűleg a négy világra és a tíz szférára gondolsz), azok csupán szellemi szintek.

Oberlander Baruch

 

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 8. szám – 2014. október 6.