Tragikus körülmények között elhunyt az amerikai Nyitra jesiva egyik tagja, a 69 éves Smuél Dovid Weissmandel rabbi. A Kiryas Nitra közösség egyik kiválóságával az árvíz végzett – jelentette a VINnews.

New York megye nagy részében régen nem látott mennyiségű csapadék hullott pár napja, amitől megáradtak a folyók és azok jóval erősebb sodrással hömpölyögtek a medrükön kívül is, mint amire az emberek fel lehettek volna készülve – valószínűleg ez okozta Weissmandel rabbi halálát. A rabbi múlt héten, elul 25-én, autójával Mount Kiscóba tartott, Kiryas Nitra negyedében található otthonába, amikor a Tappan Zee híd közelében elakadt autójával. A rabbi, nem sejtve a tragédia közeledtét, értesítette családját, hogy a megáradt vízben megrekedt autójával. Ekkor Mose fia segélyhívást intézett, plusz, a helyi közösség WhatsApp csoportjába is írt, hogy akinek erősebb járműve van és gyorsan mozgosítható, segítsen édesapján. Sajnos azonban a segítség nem érkezett időben, az Örökkévaló másképp rendelkezett, és Weissmandel rabbi az autójában elhunyt. A halál oka egyelőre ismeretlen, így még nem tudható, hogy fulladás okozta-e, vagy esetleg szívmegállás.

A most elhunyt Smuél Dovid rabbi, a nyitrai jesiva megmentőjének és újraalapítójának, Weissmandel Micháél Dov-Beer (1903–1957) rabbinak volt a fia. A debreceni születésű Micháél Dov-Beer rabbi, a híres Nyitra rávnak, Ungár Smuél Dovidnak (1886–1945) volt a tanítványa, majd a veje, aki a szent Tóra terjesztése mellett a negyvenes évektől emberfeletti életmentő munkát is folytatott. 1942-ben szerepe volt a szlovákiai deportálások időleges leállításában, miután az ottani náci tiszttől sikerült ezt hatalmas összegek fejében kialkudnia. Micháél Dov-Beer rabbi a pénz összegyűjtésekor segítséget kért a budapesti zsidó szervezetektől és közösségektől, azonban csak a Budapesti orthodox Hitközségtől érkezett támogatás. A keserű élmény hatásására Micháél Dov-Beer rabbi a vészkorszak után a cionizmus ellen fordult, hiszen nem segítettek neki, amikor szükség lett volna rájuk. Micháél Dov-Beer rabbi közvetlen környezetében szinte mindenki a Holokauszt áldozata lett, újraalapított, második családjában született 1952-ben a most elhunyt rabbi, Smuél Dovid Weissmandel. Nevét, apja első feleségének, az áldott emlékű Bráchá Rochel rebecen apjáról, Ráv Ungárról kapta. Édesanyja Teitelbaum Lea (1924–2009), szintén magyar születésű volt.

Szentéletű lelke legyen imádságaink egyenes közvetítője!

Források: Farbstein, Esther, Hidden in the heights – Orthodox Jewry in Hungary during the Holocaust, vol. I. Jerusalem: Mossad Harav Kook, 2014. 153–157., 176–177. old.