A New York-i Sotheby’s aukciósház múlt heti árverésén 9.3 millió dollárért, azaz több mint 2.5 milliárd forintért kelt el egy közel 500 éves Talmud sorozat, mely így a valaha legdrágábban értékesített zsidó szakrális tárgy lett.

Az eddigi rekorder egy 1482-ben Bolognában nyomtatott, Mózes öt konyvét tartalmazó kötet volt, melyet a párizsi Christie’s árverésén vásároltak meg 3.85 millió dollárért (1.1 milliárd forintért) 2014-ben.

Az aukción számos más értékes judaikát is áruba bocsájtottak, a teljes bevétel megközelítette a 15 millió dollárt.

olasz
A korábbi csúcstartó, az 1482-ben nyomtatott chumás (Mózes öt könyve)
A most kapalács alá került Talmud sorozatot Daniel Bomberg készítette egy velencei nyomdában 1519 és 1523 között. Ez volt az első teljes Talmud-kiadás, mely nyomdában készült, s napjainkban csupán 14-et tartanak belőle nyilván a világon.

A könyvek korábban a londoni Westminster székesegyház könyvtárában voltak, majd egy gyűjtő birtokába kerültek. Az aukciósház közlése szerint a bőrkötésű, 40 cm magas kötetek igen jó állapotban maradtak fenn.

kep
A XVI. századi, ún. Bomberg-Talmud egy kötete
Az árverésen gazdára talált még egy 1189-ben, Angliában nyomtatott héber Biblia is, amelyért 3.6 millió dollárt (kb. 1 milliárd forintot) fizetett új tulajdonosa. Az egyetlen ismert, kézzel írt és illusztrált peszáchi hágádá Indiából 418 000 dollárt (kb. 120 millió forintot) ért az aukció egyik résztvevője számára.

Forrás: Forward

 

Megszakítás