Arizonában Zyklon-B gázzal végeznék ki az elítélteket

Számos zsidó szervezet tiltakozott a módszer ellen. Ezt az anyagot használták a nácik a koncentrációs táborok gázkamráiban a holokauszt idején.

Arizonában 1949-ben rendszeresítettek egyszemélyes gázkamrát a kivégzésekhez, de eddig mindössze két elítéltet fosztottak meg az életétől ezzel a módszerrel. Ezt a halálnemet legutóbb 1999-ben a német állampolgárságú Walter LeGrand választotta, aki testvérével együtt egy bankot rabolt ki, és bankrablás közben lelőttek egy embert. Testvére, Karl-Heinz a méreginjekciót választotta. Az arizonai hatóság szerint a Zyklon-B bevezetésével “fejlesztést” hajtottak végre a régi gázkamrán. A tiltakozó zsidó szervezeteket azonban ez nem győzte meg és a holokausztra hivatkozva kérik a döntés visszavonását.

“A holokauszt túlélői és családtagjaik mind mély megdöbbenéssel fogadták a kivégzéshez használandó anyagról szóló bejelentést” – mondta Friedbaum, aki a gázkamrát a nácik embertelen találmányának nevezte. “Amikor arra gondolok, hogy civilizált társadalmunkban Arizona állam egy náci találmány felhasználása mellett döntött, akkor nem mondhatok mást, mint, hogy utólag elfogadhatónak nyilvánítjuk a nácik által elkövetett gonoszságokat. Ezzel tulajdonképpen azt mondjuk, hogy a nácik helyesen cselekedtek” – tette hozzá.

Felemelte a szavát a döntés ellen a legnagyobb amerikai zsidó érdekvédelmi szervezet, az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) is. “Attól függetlenül, hogy valaki támogatja vagy ellenzi a halálbüntetést, arról általános egyetértés van az amerikai társadalomban, hogy egy mérgező gáz, melyet zsidók elpusztítására használtak, nem lehet az igazságszolgáltatás eszköze” – áll közleményükben.

Az nem derült ki, hogy mi áll a gázkamra ismételt beüzemelését lehetővé tévő döntés hátterében, különösen, hogy az érvényes arizonai törvények szerint csak olyan emberek halálos ítéletét lehet vele végrehajtani, akik 1992. november 23. előtt követtek el bűncselekményt. Ennek oka, hogy ők még szabadon dönthetnek kivégzésük eszközéről. Később módosult a szabályozás és minden kivégzéshez a méreginjekciót írják elő. Ez egyébként a közeljövőben megváltozhat, mert egy rab, akit egy 1984-ben elkövetett gyermekgyilkosság miatt ítéltek halálra, bíróságon követeli a választási szabadság visszaállítását.

Arizona mellett még további hat államban működnek gázkamrák, bár mindenhol a méreginjekció számít az elsődleges kivégzési módnak. 1976 óta, amikor visszaállították a halálbüntetést az Egyesült államokban, összesen 11 ember életét oltották ki gázkamrában.

zsido.com

Forrás: JPost

  • Küldés emailben