A békés zsidó-arab együttélés szimbólumává válhat az a kortárs múzeum, amely Galileában nyitotta meg kapuit.

Hosszas várakozások után múlt héten megnyitotta kapuit az Arab Kortárs Művészeti Múzeum (AMOCA) a galileai Sakhninban, melynek avatóünnepségén az arab város polgármestere, Mazen Gnaim és az izraeli elnök, Reuven Rivlin felesége is jelen volt – írta a JTA.

A művészeti projekt a túlnyomóan arabok lakta Sakhnin város vezetése és az izraeli-zsidó szobrász, Belu Simion Fainaru hosszas együttműködésének köszönhetően valósult meg. Az alapítók elmondása szerint a múzeum küldetése a béke és a párbeszéd elősegítése.

„A régióban élő művészeket igyekszünk bevonni és műveiket felsorakoztatni, amivel várakozásaink szerint a környéken fejlődni fog a művészet, és a kortárs művészet elérhetővé válik a tömegek számára, araboknak és zsidóknak egyaránt” – nyilatkozott Fainaru.

Az izraeli elnök felesége, Nechama Rivlin forradalminak nevezte a megalapított intézményt. „Ez egy olyan múzeum, amely kihívás elé állítja a művészeket, akik a saját privát környezetükben forognak, és arra bátorítja őket, hogy találkozzanak más helyekről, különböző közösségekből származó művésztársaikkal. Egy új partnerség és együttműködés fog itt kialakulni, amely nem tesz különbséget arab és zsidó között” – mondta Rivlin a megynyitón.

A múzeum megnyitását eredetileg az előző év őszi időszakára tervezték, azonban a Gázában kirobbant konfliktus és más feszültségek miatt most nyitották meg a látogatók előtt a művészeti intézményt.

zsido.com

Kép forrása: artnet.com