Irodát nyitott Budapesten az antiszemita megnyilvánulásokról szóló bejelentések fogadására a Tett és Védelem Alapítvány, a magyarországi zsidó közösségek együttműködésével létrehozott szervezet. Az iroda havonta készít jelentéseket hasonló monitoring rendszer alapján, mint ami például Nagy-Britanniában évek óta működik. 

Magyarországi zsidó szervezetek vezetői a Külügyminisztérium helyettes államtitkárával közösen avatták fel a Tett és Védelem Alapítvány antiszemitizmus-monitoring irodáját. Mostantól bárki fordulhat ide, aki zsidóellenes megnyilvánulást tapasztal.

Köves Slomó vezető rabbi úgy vélte, Magyarországon az emberek nagy többsége ellenzi a szélsőséges nézeteket, és azt kívánja, hogy békében és egymás felé fordulva, egymást elfogadva tudják élni a mindennapjaikat.

A Külügyminisztérium helyettes államtitkára szerint világos üzenete van annak, hogy a hanuka és az advent gyertyái ugyanúgy fényt és reményt adnak az embereknek. A felvilágosodás, a megvilágosodás, a fény és a reménység olyan közös törvény és közös érték, amelyhez, ha ragaszkodik, következetes keresztény ember nem lehet antiszemita – fogalmazott Prőhle Gergely.

Az iroda havonta készít jelentéseket az antiszemita jelenségekről a nemzetközi szervezeteknek. Ilyen monitoring rendszer a világ számos országában, például Nagy-Britanniában évek óta működik.

MTI/MTV

Megszakítás