A legtöbb zsidó egyetemista szembesült már Izrael-ellenes, vagy antiszemita jelenséggel – derül ki egy friss felmérésből.

A Brandeis Egyetem tanulmányából kiderül, hogy különösen a kanadai egyetemeken és iskolákban, valamint a kaliforniai állami oktatási intézményekben erős a zsidókkal vagy Izraellel szembeni ellenérzés – írja cikkében a jpos.com.

A 3000 ezer fős mintán végzett kutatás résztvevőinek harmada számolt be verbális zaklatásról, vállaltan zsidó identitása miatt. Csaknem háromnegyedük mondta azt, hogy a legjellemzőbb hat, zsidókkal kapcsolatos negatív beszólás elszenvedője volt. Ilyen például az, hogy a „zsidóknak túl nagy hatalmuk van”, illetve, hogy a „zsidók úgy viselkednek a palesztinokkal, mind a nácik velük”. Az is előfordul, hogy egy észak-amerikai zsidó fiatalt Izrael állam valamilyen intézkedése miatt szidalmaznak.

Annak ellenére, hogy az intézményük légköre Izrael-ellenes, kétharmaduk mégis „kapcsolatban érzi magát” Izraellel. A kötődés intenzitása a tavalyi gázai háború óta csak növekedett. Ez az érzés nem jelenti azt, hogy a diákok nagyon szorosan követnék az izraeli eseményeket, a felmérésben szereplőknek csak a negyede figyelte az izraeli választások fejleményeit, és általában sincsenek túl mély ismereteik az izraeli politikáról.

Kép: jpost.com

 

Megszakítás