Egy francia bíróság antiszemita tartalmak megjelentetése miatt szabott ki büntetést egy könyvkiadó cégre. A kiadónál öt könyv jelent meg, amelyek tartalmaztak ilyen szövegeket. A könyvek egyikét először több, mint száz éve jelentették meg.

A Párizstól nem messze fekvő Bobigny bírósága múlt héten hozta meg átfogó ítéletét, amelyben megtiltja többek között a „Zsidók, zsidóság és cionizmus ellenes idézetek antológiája” című könyv kiadását és forgalmazását. Paul-Eric Blanrue könyve a bíróság szerint tartalmaz faji gyűlöletre való felbujtást és a népirtás tagadását, amelyeket törvény tilt Franciaországban. Az AFP hírügynökség szerint a 321 oldalas könyv antiszemita kijelentések százait tartalmazza, melyeket különböző korok ismert alakjai mondtak.

A bíróság ítélete értelmében a könyv minden példányát vissza kell hívni egy hónapon belül. A Kontre Kulture kiadót nagyjából 2.3 millió forintnak megfelelő összegre bírságolták. A bíróság emellett elrendelte, hogy a kiadó által megjelentett négy másik könyvből távolítsák el az antiszemita tartalmakat. A könyvek szerkesztője Alain Sorel, közismert szélső-jobboldali aktivista.

A bírságot a könyvkiadó egy antiszemitizmus és rasszizmus ellen küzdő, francia központú nemzetközi szervezetnek, a pert elindító LICRA-nak fogja megfizetni. Yves Baudelot, irodalmi jogokra specializálódott ügyvéd az AFP-nek tett nyilatkozatában elmondta, hogy a könyvek betiltását elrendelő bírósági határozatok rendkívül ritkák Franciaországban. A Bobigny-i bíróság által hozott határozathoz hasonló évek óta nem született – tette hozzá.

A bíróság döntését a LICRA az igazság diadalának nevezte, noha többen is támadták azt a szólásszabadság korlátozásáért. Pierre Glaudes, a Sorbonne egyetem irodalom professzora elsősorban a 122 évvel ezelőtt írt „Salut par les Juifs” című Leon Bloy könyv elleni ítéletet nevezte „veszélyes bírósági anakronizmusnak”
forrás: jta.org
 

Megszakítás