Az utóbbi hetekben vandál támadások értek zsidó temetőket szerte Németországban, ahol tavaly több mint 700 antiszemita bűncselekményt regisztráltak.

Berlinben a járdába ágyazott sárgaréz emléktáblákat festettek össze szürke festékkel. A tömbök azokat a helyeket jelölik, ahonnan a zsidókat elhurcolták. A nemzetközi holokauszt emléknapon egy Rostockhoz közeli temetőt szentségtelenítettek meg. Az ismeretlen tettesek 27 sírkövet döntöttek ki, a rendőrség szemtanúkat keres.

Ezt a temetőt már korábban is megrongálták, a tetteseket akkor nem fogták el. Támadás ért egy zsidó temetőt Hannover közelében is. A helyi zsidó közösség vezetője elmondta, hogy a rongálók feltehetően szélsőjobboldaliak voltak és sürgette a terület komolyabb védelmét éjjel-nappal működő biztonsági kamerákkal. A sajtóbeszámolók szerint a rendőrség talált egy mobiltelefont a területen, most próbálják megtalálni a tulajdonosát.

Az előzetes statisztikák szerint 2015-ben, decembert még nem beleszámolva, csaknem 700 antiszemita bűncselekményt regisztráltak Németországban, ebből 16 erőszakos támadás volt – írja a forward.com. A támadások legnagyobb részét szélsőjobboldali elkövetők számlájára írják. Harminc esetben külföldi volt a tettes, ebből három eset járt közvetlen fizikai erőszakkal. A zsidó temetőkben elkövetett vandalizmus némileg visszaesett: 2008-ban 63 darab volt, 2014-ben 27.

 

Kép: wikipedia